Scheidsrechtersverhalen: 5 tips om van je fluitbeurt af te komen

Na een stuk of zes Scheidsrechtersverhalen kunnen jullie natuurlijk niet wáchten om je volgende wedstrijdje te mogen fluiten. Maar het kán voorkomen dat je bent ingedeeld als scheidsrechter, en je opeens moet vakkenvullen, shoppen, uitbrakken of een weekendje weg bent. Of, in tijden van corona: opeens ziek bent…

Wat doe je dan?

De basisregel bij ODO is dat je zélf een vervanger regelt en dit doorgeeft aan de Baas Scheidsrechtersaanstellingen (Erik). Alléén als je op zaterdagochtend gierend van de koorts wakker wordt, is het oké om je simpelweg af te melden bij Erik. In dat geval probeert Erik last-minute voor een invaller te zorgen.

Maar een vervanger vinden is niet altijd makkelijk. Daarom: 5 tips om van je fluitbeurt af te komen.

Tip 1: Wees er op tijd bij

We doen ons best om de scheidsrechters steeds voor een langere periode vooruit in te delen. Zorg dus dat je ingeschreven bent op de ODO Nieuwsbrief. Daarin vind je onder “Jouw Persoonlijke Agenda” wat er de komende weken voor jou op het programma staat! Daar kun je dan je andere activiteiten omheen plannen, of alvast nadenken over een vervanger.

Tip 2: Zorg voor een goed ruilmiddel

Kijk eens bij de scheidsrechtersaanstellingen, zaalwacht of bardiensten wie er de komende weken op staat om een taak uit te voeren. Bied aan om met die persoon te ruilen. Zo hoeft niemand “extra” werk te doen. Een vriendendienst buiten de korfbal om (hulp bij een verhuizing, iemands huiswerk voor hem maken) is overigens óók een handig ruilmiddel.

Tip 3: Maak het persoonlijk

Een oproepje in de team-app is natuurlijk lekker makkelijk. Maar het risico is dat alle ontvangers denken: “dat zal iemand anders wel doen…” Stuur liever een persoonlijk (spraak)berichtje. Dat is in deze digitale tijdens (bijna) net zo snel. En laat ze je dán nog maar eens negeren!

Tip 4: Kijk verder dan de usual suspects

Het is logisch dat je eerst binnen je eigen team gaat zoeken. Je teamgenoten zie je immers drie keer in de week, en hun telefoonnummers staan onder je Favorieten. Maar trek ook eens de stoute schoenen aan, en vraag buiten je eigen cirkeltje.

Alle spelers in de A en hoger zijn in principe in staat om een F- of E-wedstrijd de leiden (en anders kunnen we altijd een begeleider regelen!). En onder de ouders van de huidige jeugd bevinden zich een hoop oud-korfballers die bést nog eens hun sporttenue willen afstoffen.

Fluit je op iets hoger niveau? Vraag Erik dan eens om inspiratie (en eventueel een lijst telefoonnummers). Hij weet precies wie het meest geschikt is om die ene spannende B1-wedstrijd van je over te nemen.

Tip 5: Laatste redmiddel… koop iemand om

Heb je onvoldoende karma-punten om mensen voor je te laten lopen? Dan kun je altijd nog iemand omkopen met een reep chocola, het telefoonnummer van die leuke jongen, een kratje bier (alléén 18+!!) of keiharde cash. Wees creatief!

Tot slot: geef het door!

Heb je iemand gevonden om mee te ruilen? Geef dat dan even door aan Erik. Zo weten we precies wie we op zaterdag op het veld kunnen verwachten, en worden de beurten eerlijk geadministreerd en verdeeld in Plunje.