Scheidsrechtersverhalen: De eeuwige puzzel

ODO heeft een klein clubje officiële KNKV- en Verenigingsscheidsrechters onder haar leden. Zij hebben zich grondig verdiept in de korfbalregels, hebben een scheidsrechtersdiploma op zak en fluiten regelmatig een “wedstrijdsportwedstrijd” bij ODO of bij een andere vereniging.

ODO moet hierbij voldoen aan een norm die wordt opgesteld door de bond. Hoe meer wedstrijdteams wij hebben, hoe vaker we een externe scheids op bezoek krijgen, maar ook hoe meer externe scheidsrechters wij moeten leveren aan andere clubs.

Daarnaast moeten uiteraard ook de wedstrijden van de E4 en de B2 en alle andere “breedtesportteams” gewoon gefloten worden. Hiervoor worden de spelers van ODO zelf ingezet.

Hoe gaat dat in zijn werk?

De scheidsrechtersaanstellingen worden dit seizoen gemaakt door Erik Passchier. Heb je een fluitbeurt geruild, of kun je plotseling niet fluiten vanwege ziekte? Dan moet je hem dus hebben!

In onze eigen sport-automatiserings-tool Plunje zijn de wedstrijden én de scheidsrechters van ODO ingedeeld op niveau. Van wedstrijdsport op het hoogste niveau (ODO 1, maar ook de toppers van de D1!), tot de jeugdwedstrijden van de E en F op “niveau 5”.

Voor een thuiswedstrijd van de E4 kan Erik dus kiezen uit een (aardig lang!) lijstje van beginnend scheidsrechters. Voor een wedstrijd van ODO 4 moet hij het doen met een (helaas!) iets korter lijstje ervaren rotten.

Vele schouders…

Het beleid van ODO is om spelende leden vanaf de Atjes mee te laten draaien als scheidsrechter. Hierbij kiezen we het liefst spelers die niet veel andere taken (coaching, commissies) uitvoeren. Zo wordt het vrijwilligerswerk binnen de vereniging zo eerlijk mogelijk verdeeld.

Natuurlijk worden beginnend scheidsrechters niet zomaar aan hun lot overgelaten. Daarover lees je meer in een volgende aflevering van Scheidsrechtersverhalen.

ODO E5 - Dunas E3