Schieten tegen de Klok: Het Schotklokavontuur van ODO 1

Heb je het al gezien, dat gekke klokje aan de muur? De meesten is het waarschijnlijk niet ontgaan, maar ODO 1 speelt sinds dit zaalseizoen met schotklok. Hartstikke leuk, maar wat is dat nou precies? In het kort: De tijd van de schotklok gaat in op het moment dat de aanvallende partij de bal in het aanvalsvak ontvangt. Als de bal niet binnen 25 seconden de korf raakt, is dit een overtreding en gaat het balbezit naar de tegenstander.

De schotklok zorgt ervoor dat het spel wat sneller gaat en dat de aanvallers meer gaan schieten. Tegelijkertijd zorgt het voor een extra tactisch element. Met name in de verdediging zie je spelers onderling de tijd communiceren en in de laatste 5 seconden willen ze geen schot meer toestaan. Want als de schotklok overschreden wordt, dan is de bal voor de verdedigende partij.

Wat zijn de regels?

De belangrijkste regels zijn:

De schotklok gaat aftellen vanaf 25 seconden als de aanvaller in balbezit komt, de bal de korf heeft geraakt of als de verdediger een overtreding heeft begaan.

De schotklok wordt gepauzeerd, maar niet teruggezet naar 25 seconden als, de bal uit is gegaan of als het spel stil komt te liggen door de aanvaller, zoals bij een blessure of losse veter.

In de praktijk ligt het iets genuanceerder dan dit. Maakt dat je nieuwsgierig? Kijk dan snel verder bij het volgende kopje.

Ook meehelpen en op de VIP-tribune bij ODO?

Er zijn drie functies achter de jurytafel. Je hebt de juryvoorzitter, die is verantwoordelijk voor het functioneren van de gehele jurytafel. Verder zitten achter de jurytafel de tijdwaarnemer (die de score en de zuivere speeltijd in de gaten houdt) en de schotklokbediener (die de hele wedstrijd de schotklok bedient).

Lijkt het je leuk om plaats te nemen achter de jurytafel, laat het dan weten aan Diana of mail naar  tcleden. De jurytafel staat ook wel bekend als de VIP-tribune van ODO, dichterbij het veld en de spelers kom je niet.