Scheidsrechtersverhalen: Fluitconcert

In de instructies die ik toestuur aan beginnende scheidsrechters staat: “Fluit luid en duidelijk!” Toch krijg ik regelmatig de vraag: “Ja, maar HOE moet ik nou precies fluiten?”

Hoog of laag? Lang of kort? Een loepzuivere hoge C of een stemmige Bes? Of zitten er soms geheime Morse-codes verstopt in die fluitsignalen die je bij de Korfball League door de zaal hoort galmen?

Ook hier is weer weinig over vastgelegd in de officiële spelregels. Specifieker: he-le-maal nix!

Toch zijn er wel wat conventies waar je je aan kunt houden.

Luid en duidelijk

Het standaard fluitsignaal voor het begin van de wedstrijd of een overtreding is gewoon een korte, harde *FÚÚÚÚT*. Hiervoor mag je écht flink hard op je scheidsrechtersfluitje blazen. Het is immers de bedoeling dat alle spelers én de coaches én het publiek doorhebben dat je het spel stillegt (of weer begint!).

Ik zie (of hoor) de jonge scheidsen nog wel eens wat onwennig en verlegen affluiten (*Fffwwuítttt…*). Basisregel: pas als je eigen oren beginnen te piepen, is het te hard!

Strafworpen en einde wedstrijd

Voor twee spelsituaties hebben we een speciaal “fluitritme”. Nogmaals, dit staat nergens in de regels, maar is er over de jaren gewoon zo ingesleten.

Een overtreding die leidt tot een strafworp mag je affluiten met een welluidende *FWWUUUU-ÍET* (een on-onderbroken toon die aan het einde een stukje omhoog gaat). Dan is het voor iedereen meteen duidelijk dat er volgens jou een ernstige of herhaalde overtreding is gepleegd, of een directe doelkans is ontnomen.

Heb je de 40 (of 60) minuten overleefd? Dan mag je moe maar voldaan de wedstrijd affluiten met een overtuigd “FÚÚT-FÚÚT-PHEWWW” (drie losse klanken, waarvan de laatste als een soort “poeh poeh, dat zit er weer op” omlaag gaat).

Branded ODO-scheidsen

ScheidsrechtersfluitjesDe afgelopen weken mocht ik als kleine verrassing én bedankje gloednieuwe scheidsrechtersfluitjes met een ODO-keycord uitdelen aan onze beginnende scheidsrechters uit de Atjes en ODO 5. Wel zo makkelijk en hygiënisch als iedere scheids zijn of haar eigen materiaal mee kan nemen.

Dus als je de komende weken een vreemd geluid hoort klinken uit de polder, dan is het misschien een jonge ODO-scheids die staat te oefenen.

Fijne leiding, scheids!