Van de voorzitter: We’re On Our Way

“Toen Leonid Brezjnev gevraagd werd in één woord samen te vatten hoe het met de Sovjet-Unie ging, was zijn antwoord: ‘Goed’. Toen hem vervolgens werd gevraagd wat zijn antwoord zou zijn als hij twee woorden mocht gebruiken, vervolgde hij: ‘Niet goed.’”

Zo vatte Robert Dijkgraaf de stand van de Nederlandse wetenschap samen bij zijn afscheid van de KNAW. En zo voelt het momenteel ook bij ODO. Aangemoedigd door opmerkingen van Bram Hanemaaijer dat uit onze groep maar eens een voorzitter moet opstaan, en jou mijmeringen dat een club continu een nieuw doel moet nastreven, ben ik steeds meer gaan vinden dat ik het dan maar moet gaan doen. 

Met deze woorden begon ik iets meer dan zeven jaar geleden een mail aan Erik waarin ik kenbaar maakte interesse te hebben in het voorzitterschap. En ik vind het leuk om nu te constateren dat als ik twee woorden zou mogen gebruiken deze niet “Niet goed” zouden zijn. Niet “Erg goed” of andere superlatieven, maar het we zijn aardig op weg. Met het kampioenschap van E1 in de allerhoogste klasse gisteren als ultiem bewijs. We’re On Our Way, maar daar later meer over.

Elke voorzitter legt zijn eigen accenten, en ik heb de afgelopen weken geconcludeerd dat mijn accent een beetje op is. Het fantastische bestuur wat ik nu voorzit marcheert prima, en heeft niet per se mijn leiding nodig om te kunnen floreren. Daarbij heb ik sinds kort naast ODO nog een liefde in mijn leven en die heet Eva en woont in Nijmegen. Mijn toch al drukke weekenden hebben een extra dimensie gekregen. Ik merk dat ik ergens concessies moet doen, en het voorzitter-zijn is het slachtoffer geworden. Ik heb besloten na zeven jaar waarin ik supertrots was de voorzitter van ODO te zijn af te treden op de komende ALV (maandag 28 oktober).

Oorspronkelijk zou ik in de ALV van 2020 aftreden, en daarom is er nu niet de gebruikelijke tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe voorzitter. Het bestuur draagt Marjan Vos-Pols voor als ad-interim voorzitter voor de periode van één jaar, een jaar waarin de vereniging op zoek gaat naar een definitieve oplossing. Uiteraard staat het de leden vrij met andere suggesties te komen om de zo plots vrijgekomen vacature in te vullen.

Naast korfballen, bootcampen en fluiten blijf ik op de achtergrond druk met de automatisering van ODO en zal ik ook – als het bestuur dat nog steeds een goed idee vindt – af en toe de social media blijven spammen. Als uitroepteken achter deze mooie periode ga ik me bezighouden met het vervolg op Bouwen aan de Basis: We’re On Our Way. Hoewel van Bouwen aan de Basis de fysieke bouwactiviteiten het meest zichtbaar zijn is ook onze jeugdopleiding de afgelopen jaren verbeterd. Dat willen we met deze nieuwe impuls uitdragen en verder uitdiepen. Omdat ik Bouwen aan de Basis als het mooiste zie wat ik in de jaren als voorzitter heb meegemaakt vind ik dit een mooie afsluiting.

IJdel als ik ben zal ik binnenkort in een ‘Van de ex-voorzitter’ eens terugblikken op deze toch wel turbulente zeven jaar. Tot de ALV ben ik uw trotse voorzitter, met een onbeschrijfbare dank aan iedereen die mij de afgelopen jaren aan mijn zijde stond. Aan de zijde van ODO.

Met vooruitgesnelde weemoed, groet, Jaap
Jaap van Vliet
06-24272330