Korfbal Challenge

Door André

Het is bijna weer zover; voor de zesde keer organiseert het KNKV in samenwerking met Rotterdam Topsport in het Topsportcentrum Rotterdam de TIME for Korfbal Challenge. Van dinsdag 27 december tot en met vrijdag 30 december zullen landskampioen PKC/Café Bar, ortuna/Tempus, DOS’46, Blauw Wit en Nic.-Expertus Borgerhout KC (België) en KC Voorwaarts (België) mee doen. Meer informatie en kaartverkoop


Logo Korfball Challange

Zesde jaar Korfbal Challenge

De Korfbal Challenge is toe aan de zesde editie. Evenals de voorgaande edities wordt het toernooi afgewerkt in het Rotterdamse Topsportcentrum Rotterdam. Het KNKV werkt samen met Rotterdam Topsport om het evenement tot een succes te maken. Sinds 2000 heeft het KNKV de organisatie van de Korfbal Challenge in handen genomen. In de voorafgaande jaren organiseerden de Drechtstedenclubs PKC en Deetos beurtelings een driedaags eindejaarstoernooi waarin de vier beste ploegen van Nederland aantraden. De Korfbal Challenge heeft in Rotterdam nog meer de uitstraling van een topevenement gekregen. De publieke belangstelling van het eerste jaar was nog niet overweldigend, in 2001 stemde het aantal toeschouwers (ruim 4500 in vier dagen) tot volle tevredenheid. In 2002 werd er een nieuw toeschouwersrecord behaald (5000) en in 2003 jaar werd dit record weer gebroken met ongeveer 5500 toeschouwers. Vorig jaar had de Challenge met weer meer toeschouwers (ongeveer 5650) een nieuw record in handen en ook dit jaar worden er weer veel toeschouwers verwacht.

Aan de Korfbal Challenge namen in eerste vier jaargangen de vier beste clubteams van het voorgaande seizoen deel. in 2004 was dit aantal uitgebreid tot zes: De kruisfinalisten en nummers drie uit beide poules kregen bovendien gezelschap van de Tsjechische selectie en een Nederlandse selectie onder de naam &#39Tulips&#39. Spelers en speelsters die niet met hun club deelnemen, konden hiervoor worden opgeroepen door bondscoach Jan Sjouke van den Bos. Dit jaar wordt gespeeld met de Kruisfinalisten en de beste nummer 3 van vorig seizoen, ook zijn er twee Belgische clubteams van de partij. Het deelnemersveld wordt compleet gemaakt met de Tulips. De Korfbal Challenge neemt vier dagen in beslag. Net als vorig jaar wordt gespeeld volgens een afvalsysteem. Klik hier voor het speelschema.

De Tulips wonnen de eerste versie van de Korfbal Challenge, in 2001 zegevierde Deetos/Primaire Comfort in de finale ten koste van de Tulips en in 2002 werd de Challenge Cup door Die Haghe gewonnen. In 2003 was Fortuna/Tempus de beste ploeg, dat in 2004 ook de titel won door in de finale PKC/Café Bar te verslaan. Klik hier voor de uitslagen en eindstand van vorig jaar. De Korfbal Challenge heeft elke jaargang spectaculaire wedstrijden opgeleverd met hoge uitslagen. De spelregelexperimenten zijn hier zeker debet aan. In de loop der jaren zijn er verschillende nieuwe spelregels uitgeprobeerd, die de bedoeling hadden het spel aantrekkelijker te maken. Één daarvan, het onderscheid tussen een vrije bal op de strafworpstip en een baluitname aan de zij- of achterlijn, wordt al enige tijd in de hoofdklasse toegepast bij wijze van experiment. Vorig jaar werden er spectaculaire uitslagen behaald door middel van de twee-puntenzone en de schotklok. Het gebruik van de schotklok is inmiddels ook in de Korfbal League ingevoerd. Dit jaar zal er niet worden geëxperimenteerd met spelregels, en worden de spelregels van de Korfbal League worden aangehouden. (Bron: KNKV)