De zaal in….kijkje achter de schermen oefenwedstrijden en totstandkoming competitieschema

Ten gevolge van de nieuwe Corona maatregelen zal in de komende dagen duidelijk worden hoe ODO hier handen en voeten aan zal kunnen geven t.a.v. de organisatie en uitvoering. Wederom een pittige uitdaging voor bestuur en vrijwilligers. Leuk is anders maar we zullen er mee moeten dealen.

Al enige tijd is er vanuit de Technische commissie aandacht besteed aan de ‘zaal’:

Zo is er al een paar maanden geleden mede aan de hand van onze teamopgaven een poule indeling tot stand gekomen. Voor de wedstrijdsport (nu ODO 1, 2, 3, 4, A1, D1) die op het veld een hele competitie spelen (en dus na de zaal weer verder gaan met hun ‘hele’ competitie en voor de breedtesport teams – alle overige. Voor die laatste teams wordt nu al jaren een zogenoemd punten systeem gebruikt. Dit punten systeem leidt tot een krachtscore per speler en is een gemiddelde van de laatste 3 competities voorafgaand aan de komende competitie. Deze krachtscore per speler wordt opgeteld bij die van de spelers die door ons in een team worden opgegeven, en het totaal geeft een krachtscore per team. Vervolgens deelt het KNKV de teams in met als insteek regio (het moet redelijkerwijs aan te rijden zijn) en op basis van die krachtscores. Waarbij er tussen de hoogste en laagste een bandbreedte van circa 8 wordt aangehouden. Via dit systeem is het nu al meerdere jaren zo dat er meer balans is in de poules. We zullen waarschijnlijk nooit bereiken dat alles in balans is. Maar we komen er wel dichtbij.

Die poule indelingen leiden tot een voorstel/concept competitie programma, waarbij de bond uitgaat van beschikbare zaalruimtes. Ook kan je als vereniging ene zogenoemde koppeling aanvragen, bijv. het 1e, 2e en A1 achter elkaar bij thuiswedstrijden, of anders zoals je verkiest. De bond probeert met alle wensen rekening te houden maar er is geen garantie. Het KNKV stelt de thuis- en uitwedstrijden vast en de thuisspelende club kan in het concept programma schuiven met de aanvangstijden. We hebben dus geen invloed op de uitwedstrijden. En er zijn nogal wat extra overwegingen, ik noem er een paar: jongere jeugdteams overwegend in de vroege ochtend uren, D/C naar/rond de middag, overige teams later. Elk team moet voorzien worden van een coach, dus er moet gekeken worden naar beschikbaarheid van die coaches, ook is het meer dan handig als er reserves/invallers beschikbaar kunnen zijn, zeker gezien het feit dat we meerdere teams hebben met krap 8 spelers. Aanwijzen van scheidsrechters. ODO 1 en 2 aan het eind van de middag/begin van de avond. En nog meer. Al die variabelen zorgen voor een moeilijke puzzel, waar we elk jaar wel weer uitkomen maar het zal nooit tot ieders tevredenheid/wens leiden. Ook niet binnen de Technische commissie.

Tot a.s. maandag avond 23.59 uur (ja!) kunnen clubs wijzigingen aanbrengen. Dat is dus deels ook loterij met je variabelen. Direct na maandag wordt het programma definitief en wordt dan z.s.m. in Sportlink gezet, en zal te zien zijn in de KNKV app en op de ODO site (edit: dat is inmiddels gebeurd). De competitie begint op Zaterdag 27 November.

Op de Zaterdagen 13 en 20 November, en doordeweeks zullen er oefenwedstrijden gepland staan voor zoveel mogelijk teams. ODO 1 en A1 doen mee aan de Haagse Korfbaldagen. Houd de website in de gaten voor meer informatie!

Namens de Technische Commissie,

Rob van der Hak