Nieuwe gezonde sportkantine geopend en bekroond!

ODO is door het NOC*NSF en de KNVB vanuit het Nationaal Preventieakkoord benoemd tot een van de twaalf modelkantines van Nederland. De afgelopen maanden hebben we gebruikt om de sportkantine te vernieuwen en te verbeteren. Zaterdag werd de nieuwe sportkantine officieel geopend door wethouder Wendy Renzen en bekroond met vier topprestatie batches door Team:Fit coach Eveline Pleijte.

Met een geweldig nieuw terras, een uitgebreid gezonder menu, een nieuwe keuken, het verplaatsen van de bar en de garderobe en het nodige verf- en timmerwerk was ODO na de zomer klaar voor het nieuwe veldseizoen. Voorzitter Marjan Vos-Pols: “We vinden het belangrijk een inspirerende en stimulerende omgeving te zijn op het gebied van sportiviteit, gastvrijheid en gezondheid. De afgelopen jaren hebben we al mooie stappen gezet. Steeds een beetje mooier, gezonder en duurzamer. En ook het afgelopen voorjaar is er weer hard gewerkt door een groep betrokken en zeer waardevolle vrijwilligers onder leiding van Kees van der Vaart. We zijn trots op het resultaat en blij dat we dit samen met onze leden, sponsoren en dorpsgenoten kunnen vieren.” 

Modelkantine
In de zomer van 2020 is ODO door het NOC*NSF en de KNVB vanuit het Nationaal Preventieakkoord benoemd tot een van de twaalf modelkantines van Nederland. Samen met Wit Blauw als eerste korfbalvereniging in Nederland. Later is ook korfbalvereniging TOP/Sassenheim toegevoegd. Als modelkantine heeft ODO uiteraard gezonde leden als doel, maar ook om een voorbeeldfunctie te vervullen voor alle sportverenigingen in de omgeving. Niet alleen op het gebied van een verantwoorder assortiment, ook op het gebied van roken, alcohol, uitstraling en gastvrijheid.

“Het mooie is dat we leden en bezoekers nu juist meer bieden. We hebben het grootste deel van ons aanbod behouden, maar daar gezondere keuzes in gemaakt. Snoepgroente en fruit op de bar, kleinere verpakkingen snoep, een volkoren tosti, suikervrije alternatieven, popcorn, ongezouten nootjes… Niets moet, maar ten opzichte van een gemiddelde sportkantine heb je meer gezonde keuzes. En een biertje, patatje en broodje kroket staan ook nog steeds op de kaart, al worden deze laatste twee nu in een professionele oven bereid; de frituur is eruit!”, aldus Barbara Hanemaaijer, voorzitter kantine commissie.

Inspanning beloond

De transitie naar een gezonde sportomgeving hadden we natuurlijk al eerder ingezet; we zijn al een tijdje al volledig rookvrij en vorige zomer hebben we het drinkwaterpunt gerealiseerd. Sinds de benoeming tot modelkantine hebben we daar nog een schepje bovenop gedaan op het gebied van een gezonder assortiment en verantwoord alcoholbeleid. Deze inspanningen gingen niet onopgemerkt voorbij en werden zaterdag beloond.

ODO kreeg het voor elkaar om in een jaar tijd vier topprestatiebatches te behalen, dat doen niet veel verenigingen jullie na! Een resultaat waar ODO echt trots op mag zijn en wat hopelijk veel andere sportverenigingen inspireert om ook hun sportomgeving gezonder te maken.”, aldus Team:Fit coach Eveline Pleijte.

Goed voorbeeld doet volgen

Ook de gemeente Midden-Delfland hoopt dat meer verenigingen het voorbeeld van ODO volgen.

Wethouder Wendy Renzen: “De gemeente Midden-Delfland vindt het heel belangrijk om samen met inwoners, ondernemers en verenigingen bij te dragen aan een gezonde leefomgeving. Voeding is daarbij heel belangrijk. Jullie hebben enorme stappen gezet. Tweederde van jullie assortiment is een betere keuze en belangrijker nog, jullie hebben laten zien dat gezond ook gewoon heel lekker is. Gefeliciteerd met jullie nieuwe kantine. Ik hoop dat jullie een voorbeeld zullen zijn voor andere verenigingen.”

Bestuurslid Barbara ontvangt de vier topprestatie batches van TeamFit coach Eveline Pleijte

Wethouder Wendy Renzen opent de vernieuwde kantine door het onthullen van het Kees van der Vaartplein