Meervogels D2 – ODO D1 (1-10)

ODO D1 WORDT KAMPIOEN  |  KOMT HET ZIEN ALLEMAAL!!!

Bijna al weer een maand geleden speelden we onze laatste wedstrijd, dus gisteren tegen Meervogels was het wel weer even bedenken waarom we deze zaalcompetitie nog geen wedstrijd hebben verloren. Inmiddels kunnen we namelijk zeggen dat we tegen iedere tegenstander in de poule al een keer hebben gewonnen, soms zelfs al 2x. Gisteren hadden we nog 4 wedstrijden te gaan en maken we dus ook serieus kans op het kampioenschap. Hoe dan? Hoe komt het dat we iedere wedstrijd weer zulke goede resultaten hebben deze zaalcompetitie? Vooraf hebben we daar samen even rustig over kunnen praten in de kleedkamer en jullie wisten het samen al aardig te vertellen.

Goed gooien. Met goede techniek gooien. Dus vooral ook goed uitstappen met gooien. En met uitstappen om te gooien maak je ook direct de eerste stap met weer vrijlopen. Naar links gooien we met links, naar rechts gooien we met onze rechterhand. Waarom is die goede techniek dan zo nodig? Omdat we dan beter de bal kunnen laten gaan. We kunnen de bal ook sneller rond laten gaan. Hoe sneller de bal rond gaat, hoe lastiger het is voor onze tegenstanders. Eigenlijk is dat al belangrijk vanaf de F’jes, maar je raakt er nooit in uitgeleerd. Het kan altijd nog beter.

Wat is er dan nog meer belangrijk? Wat gaat er in jullie spel dit seizoen al beetje bij beetje steeds beter? Diepteballen. Schijnbewegingen. Jullie hebben het inmiddels al aardig wat keren getraind en ook veel gehoord bij het praatje. Toch is het vaak nog lastig om ook echt in de wedstrijden te doen. Wat bedoelen we nu eigenlijk met die diepteballen en waarom is dat zo belangrijk? Vaak, gelukkig steeds minder, zijn onze aanvallen nog als een zwerm vogels. Jullie rennen samen heel erg achter de bal aan en zo vlieg je soms het hele vak door. Zonder dat er echt goede kansen uit komen. Jullie weten inmiddels wat we bedoelen met die zwerm vogels, maar hoe moet je het dan anders doen? Diepteballen dus. In plaats van altijd maar de bal ophalen bij je medespeler gaan we nu juist vrijlopen ‘van de bal weg’, dus juist de tegengestelde richting en we laten de bal naar ons toe komen met een lange bal. Dat doen we dus door diepteballen over onze tegenstanders heen. Doorloopballen uit de diepte, ‘rugkant’ ballen en ballen ‘diagonaal’ door het vak. Dat is en blijft nog best lastig, zeker in de wedstrijden met soms grote tegenstanders die goed verdedigen. Wat er goed bij helpt is dan schijnbewegingen maken! Niet alleen met vrijlopen, eerst naar je medespeler toe en dan toch (stiekem) de tegengestelde richting op. Maar ook met gooien. Net doen alsof je gooit, zodat de tegenstander er voor niets tussen springt. Waarom dan eigenlijk? Juist ja, om het nog lastiger maken voor onze tegenstanders. Ze weten dan nog lastiger aan welke kant ze moeten lopen en worden vaker verrast door ons vrijlopen. Waardoor wij weer makkelijker vrijkomen én dus ook tijd krijgen om te scoren.

Dat konden we samen al aardig verzinnen, maar één belangrijk ding vergaten we daar nog bij. En dat is niet in het aanvalsspel, maar juist bij het verdedigen waar we dit seizoen zo sterk in zijn. Oh ja, ‘aanvallend verdedigen’. Dat heb je inderdaad al vaker gezegd 😉 We maken het onze tegenstanders momenteel erg lastig doordat we niet alleen maar achter ze aanlopen en soms onze hand omhoog steken omdat het moet, maar juist omdat we continue de bal willen proberen te onderscheppen. Dat is namelijk het belangrijkste van verdedigen. Niet teveel bezig zijn met geen doelpunt doorlaten, maar juist met op tijd de bal onderscheppen zodat tegenstanders helemaal niet tot aanvallen komen. Oh ja, iets met een vormpje… Driehoek verdedigen. Juist! Altijd overzicht houden in de driehoek tegenstander-bal-paal. Want alleen als je de bal ziet komen, kun je hem onderscheppen. En wat zijn jullie dat al goed aan het doen! Het is echt genieten om te zien hoe jullie je tegenstanders opjagen, het ze moeilijk maken om ballen te gooien en er steeds weer tussen lopen om de bal te onderscheppen. Keer op keer! En het lukt alleen als we het met z’n allen tegelijk doen en dat is bij jullie juist het leuke. Wat een fanatiek gaaf stel zijn jullie zo samen.

Gisteren mochten we dat dus weer in een wedstrijd laten zien. Ditmaal tegen Meervogels waar we eerder al van hadden gewonnen. En we lieten het weer zien! Eerste helft was het bij vlagen nog weer wat slap en wat wennen, maar verder in de wedstrijd ging het steeds meer als vanouds. Lekker fel. Lekker opjagen. Weinig ruimte laten aan onze tegenstanders. Steeds creatiever vrijkomen. Én scoren! Met 1-10 als uitslag kunnen we dus weer tevreden zijn.

Het resultaat is dat we nu met nog 3 wedstrijden te gaan al 5 punten los staan op de nummer 2 in de poule. Dus mogen we ons opmaken voor de wedstrijd thuis tegen Valto waarin we al kampioen kunnen worden. Hoe gaaf is dat! We hebben wel afgesproken dat we nu dan ook alle resterende wedstrijden willen winnen, maar bij winst komende zaterdag zijn we al niet meer in te halen. We spelen om 12:00 uur thuis in de Hofstede en willen er een gave wedstrijd van maken (en hopelijk een groot feest na de wedstrijd). Hoe meer publiek er zaterdag bij is, hoe leuker het is. Dus ouders, opa’s en oma’s, familie, vrienden en alle andere ODO supporters: kom zaterdag naar de Hofstede om D1 aan te moedigen met z’n allen! We hopen jullie allemaal te zien. Op naar zaterdag.

Groeten van 2 nu al super trotse trainer coaches, Celine en Simon

ODO D1 WORDT KAMPIOEN  |  KOMT HET ZIEN ALLEMAAL!!!