Van het bestuur: De Grande Finale

Juni kenmerkt zich ieder jaar weer door vele evenementen, zo stond vorige week Maasland nog op zijn kop door Sport- en Spel en bijbehorende Maaslandloop. En korfballen hoort er in juni tegenwoordig ook bij. Een aantal jaar geleden is de korfbalcompetitie namelijk een aantal weken naar achteren geschoven om ruimte te maken voor de Korfbal League finale in april.

In juni zou je een zonovergoten dag verwachten, maar de dag begon druilerig, gelukkig werd het gedurende de dag in alle opzichten steeds beter. De laatste dag van de competitie was ook de dag van de beslissingen. Voor ODO 2 was het een cruciale dag, ODO speelde zelf tegen het sterke Weidevogels en verloor ongelukkig met 13-14, maar gelukkig verloor de concurrentie ook en blijft ODO op dit niveau gehandhaafd. Voor vele andere teams was het lekker de competitie uitspelen, maar niet voor E2, D2, B1, A2 en 5 die voor het kampioenschap gingen. Toen de zon nog niet scheen in Bleiswijk liet E2 het kampioenschap liggen, heel erg jammer en wellicht ook onnodig, maar de prestatie van de E2 in de tweede helft van de competitie in een zware competitie is er niet minder om en tranen en verliezen horen ook bij sport. Daarna speelde de D2, ze wisten tegenstander Excelsior ruim te verslaan, maar toen was het wachten voor de meiden, wat had de concurrentie gedaan? Het goede nieuws kwam snel en het gejuich barstte los, top D2. Tussen D2 en E2 had ODO B1 de bloemen ook binnengehaald in een uitwedstrijd tegen de concurrent Fortuna. In een bloedstollend slot, zo vertelden de razende reporters mij, wist ODO de noodzakelijke 9-9 over de streep te trekken. Frits en de B1, prachtige prestatie na veel spannende wedstrijden. ODO A2 speelde ook een echte kampioenswedstrijd tegen de buren uit ’s Gravenzande. In het begin had ONDO de overhand en leidde met de rust dan ook met 5-8. Gelukkig wist ODO tandjes bij te zetten en als mijn geheugen me niet in de steek laat werd het 2 doelpunten verschil voor ODO. Het blijft toch het leukste zoals B1 en A2 in de laatste wedstrijd tegen de concurrent kampioen te worden. Last but not least ODO 5. Twee punten waren genoeg voor de bloemen en die haalde ODO 5 ook tegen Des. De mannen van Des hadden voor mij onder de douche een helder verslag, we bleven lekker bij maar hebben geen moment kans gehad om het ODO lastig te maken, kortom, ODO 5 chapeau!

ODO 1 speelde haar laatste wedstrijd ook tegen Weidevogels. Qua prestaties was het afgelopen seizoen van ODO 1 zeker niet top, ook niet slecht, zeg maar een 7 als gemiddelde. Hoe gek het ook klinkt, de mooie slotwedstrijd met energiek en goed korfbal tegen Weidevogels met een ruime overwinning als resultaat bewijst dat: op top-dagen kan ODO 1 makkelijk in de top van de tweede klasse meedraaien. Maar goed, in de zon met prachtige doelpunten eindigde ODO 1 het seizoen en nam icoon Mark Zegwaard afscheid. Zijn laatste actie was geheel in stijl een prachtig doelpunt.

Op de laatste dag van de competitie was er meer afscheid nemen. Een aantal oudgedienden hangt de schoenen aan de wilgen, gelukkig zullen velen daarvan nauw bij ODO betrokken blijven. Nikki van der Hak nam afscheid van ODO 1 en gaat haar geluk elders beproeven, we zijn erg blij dat Nikki als trainster voor ODO behouden blijft.

Na ODO 1 werd met vereende krachten het terras omgetoverd in een feestlokatie en met meer dan 130 volwassenen en bijna 50 kinderen genoten we van de zon en het heerlijke eten van Smaak & Meer. En het feit dat het zo soepel liep lag zeker aan de organisatie, een zeer gestroomlijnde onderneming waarbij de deelnemers bediend werden in het zonnetje. De grande finale stond niet alleen in het teken van het einde van het seizoen en afscheid nemen maar ook in het teken van de vrijwilligers. Zoals ik gisteren al als surrogaat Jaap vertelde, een club als ODO draait echt alleen en bij gratie van vrijwilligers. Al onze teams hebben alleen wekelijks hun plezier en uitdaging in wedstrijden en trainingen als scheidsrechters, trainers, coaches, kantine, accommodatie, financiën, sponsors, communicatie, activiteiten op orde zijn. En dat vraagt inzet van velen. Hoewel het echt soms lastig is om voldoende vrijwilligers te vinden mogen we ons als ODO nog steeds zeer gelukkig prijzen met zoveel mensen die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. En daarom was de grande finale ook, misschien wel vooral, een bedankje aan alle vrijwilligers. Hierbij zetten we de KC van de laatste jaren extra in het zonnetje: Monique, Connemarie, Ria en Bianca. Daar de laatste twee er gisteren niet waren zullen zij zeker de bloemen nog krijgen. Dames, dank!

En tenslotte. Volgend jaar zullen twee van de huidige ODO trainers niet meer op het ODO veld, althans niet aan de ODO kant, te bewonderen zijn. Bijzondere van deze twee trainers, Erna Fisher en Rob Berreboom, is dat beiden al aan een tweede termijn bij ODO bezig zijn. En voor beiden geldt dat ze ODO meer dan alleen als trainer een warm hart toedragen en andersom zien wij ze ook als echt onderdeel van de club. Erna stond zelfs vorige week bij Sport- en Spel in Maasland te helpen, groter bewijs van Maaslander zijn is er niet, als ras hagenees in de Sport – en Speltent toegelaten worden is heel wat. Erna gaat naar de buren van Valto om daar de A1 op te trainen, we wensen haar alle succes en hopen haar nog veel terug te zien. Rob Berreboom gaat het verder zoeken en zal volgend jaar in Eindhoven bij DSC zijn grote korfbalkennis etaleren. Ook aan Rob veel succes in de lichtstad en met de vele kilometers, gelukkig samen met ook al oud-ODO trainer Patrick. Erna en Rob bedankt voor jullie kennis, inzet en natuurlijk de mooie momenten.

Rest mij iedereen nog een keertje te bedanken voor het afgelopen seizoen en in het bijzonder voor de mooie grande finale. De komende weken staan nog een paar mooie zaken in de ODO agenda: schoolkorfbal, beachkorfbal en tentenkamp. Komt dat zien.

Erik

Foto: Mieke van Leeuwen