Kinderdijk 2 – ODO 2 (20-16)

Beste lezer,

Gaat u er goed voor zitten, het is een behoorlijk verslag. Zaterdag 16 maart mocht de ODO selectie naar ckc Kinderdijk in Alblasserdam.  Eerlijk is eerlijk, op voorhand niet de meest twee kansrijkste wedstrijden om de punten te pakken. Kinderdijk 1 en 2 zijn beiden koplopers in de poule. In de heenwedstrijd pakte Kinderdijk de vier punten. Hiermee suggereer ik absoluut niet dat er geen vertrouwen is in de ODO selectie en/of een goede afloop, maar Kinderdijk heeft een goed korfballende selectie (en A1…..later meer). Maar goed: ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’, ‘iedere wedstrijd begint op 0-0’ en zo zijn er nog wel wat oneliners op te schrijven.

15:00 uur: Kinderdijk 2 – ODO 2
Om 15:00 uur startten de Reserveteams tegen elkaar. In De Hofstede won Kinderdijk 2 redelijk eenvoudig met 14-23. Het verhaal van ODO 2 is bekend: jonge ploeg, veel talent, mooie toekomst voor zich, maar de punten moeten nu gewoon gepakt gaan worden. Linksom of rechtsom, het maakt allemaal niet uit hoe. Zelf kwam ik 15:10 uur de hal binnen. Het eerste wat ik zag waren twee ploegen langs de zijlijn bij hun coaches. Een time-out na ongeveer 8 minuten. Dan weet je twee dingen: één ploeg is heel goed gestart en één ploeg wat minder. Met het scorebord op 1-4 kunt u wel invullen hoe de rolverdeling was. Een bliksemstart dus voor ODO 2. ODO 2 speelde goed, verzorgd en bovenal werden kansen afgerond. Na 15 minuten een tussenstand van 3-8. Kinderdijk herstelde wel iets. In de aanval meer beweging, meer baltempo en daardoor veel schoten. Ook de doorbraak, met name over de dames, werd veelvuldig gezocht. Dit laatste resulteerde in doelpunten. Gelukkig bleef ODO 2 zelf ook scoren. Resulterend in een 9-11 voorsprong bij de pauze. Er zijn wedstrijden waarin ODO 2 na 60 minuten 11 goals maakt… Direct na rust stelde Kinderdijk 2 orde op zaken. Het verschil werd gedicht en Kinderdijk ging, zoals dat zo mooi heet in wielertermen, ‘erop en erover’. De hoopvolle illusies op mogelijke punten leken al redelijk snel in duigen te vallen. Des te knapper was de wilskracht, vechtlust en het herstel van ODO 2. De positieve flow van Kinderdijk werd doorbroken en ODO 2 knokte zich knap terug de wedstrijd. De tijdlijn van de LiveTwitter geeft aan dat 10 minuten voor tijd de stand 16-16 was. Wat doelpuntloze minuten volgden, want in de time-out op 6:36 minuut te gaan is de stand nog steeds 16-16. Na het betere dweil- en poetswerk van Remco brak de ontknoping aan. Helaas geen gehoopte climax, maar toch wel een anticlimax. Kinderdijk verdedigde goed en aanvallend waren zij net wat beter. Helaas voor ODO, maar de neutrale korfballiefhebber genieten, was een belangrijk verschil het inbrengen van een dame uit A1 van Kinderdijk. Deze talentvolle dame scoorde tweemaal en besliste zo ongeveer eigenhandig de wedstrijd. Respect! In de laatste minuut nog twee goals van Kinderdijk, maar gevoelsmatig slechts voor de statistieken. Eindstand 20-16 voor Kinderdijk. Aan hen de felicitaties en succes met binnenhalen van het kampioenschap. Voor ODO 2 zijn de druiven zuur. Een goede wedstrijd neergezet, fantastisch geknokt, op wilskracht teruggekomen en Kinderdijk het écht heel lastig gemaakt. De punten waren/zijn nodig, echter is dat helaas niet gelukt. De morele winnaar van deze wedstrijd lijkt toch wel ODO te zijn. Je koopt er alleen niks voor, het levert geen extra punten op, maar wel heel veel vertrouwen en motivatie voor de laatste twee wedstrijden. Er zijn meerdere scenario’s uit te denken hoe en wat dit competitieslot allemaal wel of niet gaat brengen. In mijn ogen is slechts één scenario belangrijk: aanstaande zaterdag volle bak tegen Korbis 2 en die twee punten binnen harken. Vervolgens zien we zaterdagavond (of zondagochtend) wel weer wat dan de nieuwe situatie is voor de laatste speelronde op 30 maart. ”Wie dan leeft, wie dan zorgt”. Met dezelfde trainingsinzet, beleving, passie, vechtlust en vertoonde spel is Korbis 2 in ieder geval gewaarschuwd.

16:15 uur: Kinderdijk 1 – ODO 1
Nog maar net bijgekomen van ODO 2 mochten Kinderdijk 1 – ODO 1 de lijnen binnentreden. In de heenwedstrijd van deze competitie was de eindstand 10-16. Vanaf deze plek lijkt het mij het meest verstandigst om mij primair bij deze ‘statische’ cijfers te houden. ”Nieuwe ronde, nieuwe kansen”. ODO 1 begeeft zich min of meer in ‘niemandsland’. Alleen de nummer 1 promoveert en die strijd is al een tijdje een gepasseerd station. De nummers 2 tot en met 6 handhaven zich. De nummers 7 en 8 degraderen naar de 3e Klasse. Het is voor ODO 1 de taak zichzelf formeel veilig te spelen, het liefst zo snel mogelijk. Met DVS ’69 op 5 punten lijkt dat slechts een kwestie tijd. Eindconclusie is dat ODO 1 in deze wedstrijd tegen Kinderdijk gewoon, lekker, vrijuit kan korfballen. Kinderdijk 1 moet, ODO 1 mag. Over de start kunnen we kort zijn: niet best. Na 8 minuten een 4-0 tussenstand voor de thuisploeg, Lennart helaas met een blessure het veld verlatend en ook Nikki bleef niet geheel ongeschonden deze beginfase. Heel eerlijk, ik vond Kinderdijk ook nog niet eens haar allerbeste spel spelen. De 4-0 was dan ook nog ”maar” 4-0 in mijn ogen. Dit bood echter wel de kans voor ODO 1 om nog in de wedstrijd te komen. Natuurlijk korfballen doe je met 8 spelers, maar het was aanvoerder Willem die de boel aanwakkerde. Ook Wouter was weer ouderwets ‘on fire’. Diana pikte een belangrijk doelpunt mee en Jenny vervulde de taak van ‘aansteun/aangeef’ voorbeeldig. In het andere vak, met Mark, Twan, Cynthia en Nikki, was het collectief goed. Alle vier scoorden in de eerste helft! Mooi om te zien dat ODO 1 van een (kansloze) 6-2 achterstand een 9-13 voorsprong had in de rust. En heel eerlijk, na 8 minuten had ik dit scenario ‘by far’ niet zien aankomen. In de rust zal met name aan Kinderdijk zijde het één en ander besproken zijn. De tweede helft stond er een beter spelend Kinderdijk. Ook de tactische omzetting om Heer 5 (Menno) tegen Wouter te laten verdedigen wierp zijn vruchten af. Ik meen dat er één keer een verschil van 5 goals was op 11-16. Echter in de laatste 10 a 15 minuten speelde Kinderdijk simpelweg beter dan ODO. Aanvallend lukte het ODO niet om onder de verdedigende druk uit te komen. In de Kinderdijk aanval werd met een goede rebound gezocht naar de kansen. Het meermaals kunnen herhalen bracht Kinderdijk de doelpunten op. En ook deze keer met de ingevallen A1-dame. Het talent spat er van af. Tot de laatste minuut bleef het een spannende wedstrijd. De rake vrije bal in de laatste seconde van Kinderdijk was de definitieve nekslag voor ODO. Een gewaagde keuze om de vrije bal te nemen om te scoren, des te knapper om het op deze korfballende manier definitief te beslissen. Respect op zijn plaats. De eindstand was 19-17. Ook in deze wedstrijd overheerst wederom het gevoel ”er zat meer in” voor ODO. Helaas was het niet zo. Deze wedstrijd biedt wel weer perspectief om verder door te groeien als team. De laatste weken zakte het toch wel wat in bij ODO 1. Laat deze wedstrijd tegen Kinderdijk het startsein om in ieder geval de laatste wedstrijden positief af te sluiten dit zaalseizoen. Dit kan geheel vrijuit, omdat DVS ’69 1 verloor van Vitesse (Ba) 1. ODO 1 is hiermee formeel veilig en dus volgend seizoen weer actief in de 2e Klasse.

Tot slot van deze plek de felicitaties aan Kinderdijk en veel succes in jullie strijd voor de kampioenschappen. ONDO 1 – Kinderdijk 1 zal een mooie korfbalkraker worden aanstaande zaterdag in de sfeervolle Westlandhal.

20:00 uur: Amigo te Rotterdam
Wie denkt dat de dag (en dit verslag) voorbij is, komt bedrogen uit. Ter afsluiting ging de ODO selectie gezellig uiteten in Rotterdam. Dank aan Loes en Mark voor de organisatie. Lekker eten, veel gelachen, wat ‘bescheiden’ drankjes en paar ”jonkies” die het nachtleven in zijn gedoken. Het was een mooie afsluiter van deze lange korfbaldag.

Steun ODO 2!
Aanstaande zaterdag gaat de competitie verder. Speelronde 13 staat voor de deur. Om 18:10 uur bent u van harte welkom voor ODO 1 – Korbis 1. De ”vechtmachine” uit Waddinxveen (u mag uw eigen interpretatie van ”vechtmachine” invullen). Maar… ik roep vooral om naar ODO 2 te komen. Niet dat ODO 1 niet leuk is, maar vooral omdat ODO 2 iedere steun, iedere supporter, ieder doelpunt en iedere tiende van een procent nodig heeft om Korbis 2 te verslaan. Zorg dat u 16:45 uur binnen bent in De Hofstede, want vanaf 16:50 uur gaat ODO 2 de strijd aan tegen Korbis 2. Tot dan!