Korbis 1 – ODO 1 (17-17) Rugby voor gevorderden: tijd voor de VAR?

(video zie onderaan)

Na het wat aparte stukje van vorige week, hierbij een iets wat uitgebreider verslag.

Deze week stond Korbis op het programma. Met 4 punten uit 5 wedstrijden werd het tijd voor ODO om te winnen zodat we niet naar onder hoeven te gaan kijken. Van tevoren had Rob ons gewaarschuwd over Korbis: een prima ploeg, maar als ze het korfballend niet konden winnen was deze ploeg niet bang om middels overtredingen en agressie de tegenstander uit de wedstrijd te halen. We waren gewaarschuwd!

Er werd scherp begonnen en gedurende de hele eerste helft ging de stand gelijk op. Er waren momenten waarop de stand uitgebreid kon worden, maar Korbis vond keer na keer de aansluiting. Vlak voor rust begon datgene waar Rob ons voor had gewaarschuwd en maakte een heer van Korbis een bewuste overtreding op Mark (zie video). Helaas had de scheidsrechter geen ogen in zijn achterhoofd en kon zo de overtreding ook niet bestraffen. Vandaar ook de vraag, tijd voor de VAR bij korfbal?

Korfbal is een gecontroleerde contactsport. Dit betekent dat gedurende het spel contacten tussen spelers van beide ploegen zijn toegestaan maar dat de scheidsrechter moet fluiten wanneer het contact tussen spelers ertoe leidt dat een speler uit dit contact voordeel behaalt. In dat geval dient hij de desbetreffende speler te bestraffen in overeenstemming met de regel die is overtreden. Uiteraard dient hij in gevallen van ongecontroleerd/bewust contact de desbetreffende speler te bestraffen volgens de regel die is overtreden. Overigens werden we door deze overtreding wel op scherp gezet en kwamen we voor rust op voorsprong: 10-12.

We kwamen scherp de kleedkamer uit, en met nog een kwartier op de klok stond het 13-17 voor ODO. Het spel werd steeds agressiever vanuit de kant van Korbis en met overtreding na overtreding werden we uit ons spel gehaald. Voor ons de taak om te proberen de wedstrijd uit te spelen. Vanuit de wedstrijdleiding werd niet gefloten voor fysiek contact (ellebogen, knietjes, hand op de bal, armen vastpakken, etc. alles was toegestaan), waardoor we niet meer normaal de bal konden rondspelen. Korbis had dit snel door en raakte hierdoor gemotiveerd. Ze voelde dat er nog wat te halen viel.

Met nog 6 minuten op de klok kwam Korbis terug op 2 doelpunten verschil (15-17). ODO probeerde deze minuten uit te spelen. Dit lukte echter niet en Korbis maakte 3 minuten voor tijd gelijk: 17-17. Over deze 3 minuten kan ik een hoop zeggen, maar 1 ding is zeker korfbal was het niet. Het leek alsof de regel fysiek contact uit het boekje was gescheurd en alles was toegestaan. Met kansen op het winnende doelpunt aan beide kanten floot de scheids snel af en bleven we zitten met een wat gemengd gevoel.

Direct na het eindsignaal werd Rob nog gevloerd door Korbis (overigens weer buiten het zicht van de scheidsrechter) waardoor je wel kunt stellen dat er niet echt sprake was van een gastvrije/eerlijke tegenstander.
Hoewel het publiek vorige week teleurgesteld vertrok, was het goed om te zien dat er toch deze week genoeg publiek was meegereisd. Zelf zoveel dat je wel kunt zeggen dat er meer ODO-publiek aanwezig was dan publiek van Korbis, al kan ik me daar wel wat bij voorstellen. Publiek bedankt voor de steun tot volgende week!