Leren van suksessen: van topaccommodatie naar topkorfbal???

Geschiedenis helpt ons het heden te begrijpen. Deze winter verplaatsen we het ODO-archief naar de onze nieuwe multifunctionele accommodatie aan de Baanderheer. Hoewel het niet de bedoeling was om alles inhoudelijk te bekijken kwam ik een hele mooie paginagrote ODO-krantenpagina tegen, over de verbouwing van de kantine en de verplaatsing van de ODO-velden in 1991. ODO was destijds opgeklommen tot een regionale topclub en kreeg eindelijk ook de beschikbaarheid over de accommodatie die daarbij hoorde.

De parallellen tussen de actie toen en ons programma Bouwen aan de Basis nu zijn groot: een omvangrijk programma, veel zelfwerkzaamheid, buitenstaanders betrekken voor de projectleiding en financiële support door de achterban, toen met het bomenplan en nu de Walk of Friends. En ook het onveranderde taalgebruik en energie van toenmalig voorzitter van de vereniging en huidig voorzitter van de stichting Kees van der Vaart valt op 😉

Verschillen zijn er ook. Ten eerste werd succes in de jaren negentig nog geschreven als sukses 😉 . Groter verschil is dat op dit moment onze accommodatie na het voltooien van de nieuwe kunstgrasvelden, beachvelden en multifunctionele accommodatie ‘voorloopt’ op het korfbaltechnische verhaal. Maar ons 5-jarige programma Bouwen aan de Basis is dan ook pas 1 jaar onderweg.

We willen als vereniging groeien. Dat betekent hoger spelen, maar ook groeien in de breedte en een fantastische plek blijven/bieden om te sporten voor zoveel mogelijk mensen. Voor de jeugd zijn hiervoor al een flink aantal stappen gezet d.m.v. het jeugdplan. Resultaten zijn bijvoorbeeld al voorzichtig te zien in onze F-teams die in flink hogere klasses spelen dan de afgelopen jaren en de B1 die aanstaand veldseizoen weer uitkomt in de wedstrijdklasse. Blijvende ambitie is bijvoorbeeld te zien in de trainersclinic op 21 maart, want goede trainers zijn het fundament van onze jeugdopleiding.

Voor de senioren zijn we hier ook nadrukkelijk mee bezig. Allereerst hebben we de ambitie om met de selectie teams weer minimaal een stabiele eerste klasser te worden. Daarbij willen we ook de aanvoer vanuit de jeugd naar de selectie goed verzorgen met een 3e team dicht onder ODO 1 en ODO 2 dat zal bestaan uit een mix van jonge talentvolle spelers en spelers met meer ervaring.

Het gevolg van dit ‘nieuwe derde’ is dat het aantal teams in de senioren groeit van 5 naar 6. Hiermee kunnen we iedereen op sociaal en prestatie vlak een zo goed mogelijk passende plek kunnen geven.

Het moge duidelijk zijn dat we daarvoor moeten groeien in ons aantal senioren leden; zowel spelers die op een zo hoog mogelijk niveau willen spelen, als spelers die met name de sociale kant en lekker sporten belangrijk vinden. Daarom gaat de TC met hulp van enthousiaste spelers en andere betrokkenen de komende tijd het gesprek aan met oud ODO leden om hen te vertellen over onze plannen voor de komende jaren en ze enthousiast te maken om hier deel van uit te maken.

We gaan ervoor om er net als in de jaren negentig een groot sukses van te maken!

Ik wens jullie een week vol #sportplezier en zie jullie graag zaterdag bij de laatste thuiswedstrijden in de zaal, bijvoorbeeld bij de huldiging van ODO D1!

Groet, Jaap
Jaap van Vliet
06-24272230