Valto 4 – ODO 4 11 – 11 De Derby

In de sport is een derby een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad, of uit dezelfde regio. De oorspronkelijke uitspraak is darbi, maar in het Nederlands taalgebied wordt ook de uitspraak derbi of durbi gebruikt. Deze wedstrijden hebben een speciale naam gekregen omdat ze meestal extra beladen zijn. Voor de duidelijkheid wordt soms gesproken van stadsderby voor wedstrijden tussen clubs uit dezelfde stad, en streekderby of regioderby bij clubs uit verschillende plaatsen, maar dezelfde streek. Het is onjuist om ook wedstrijden tussen clubs die elkaars ‘eeuwige rivalen’ zijn doch buiten elkaars regio liggen als een derby aan te duiden.
In de proloog van zijn boek De Derby haalt Menno Pot de bovenstaande Wikipedia-definitie aan. Hij meent dat het woord ‘meestal’ geschrapt moet worden, omdat een derby die niet beladen is ook geen derby is. Derby’s zijn juist zo beladen doordat de aanhangers van beide teams in het dagelijks leven zo dicht bij elkaar staan.

Aldus een excerpt van Wiki.

Valto ODO altijd beladen altijd een durbi. Is het de kift, is het grote broer versus kleine broer of juist dat kleine broer groter wordt en grote broer kleiner lijkt geworden. Is het Westland versus de rest. Is het omdat Valto 1 (meer recent) een soort van satelliet team is van ODO, wat past binnen het strategisch plan van ODO om in 2025 bij meerdere verenigingen spelers te hebben ‘zitten’. Of is het niets van dat alles? Als soort van oer Hagenees als jaren in Maaslandse dienst zie je de sentimenten in 30 jaar tijd veranderen maar nooit verdwijnen.

En dan, in de onder wedstrijdklasse R4K is het dan 7 Oktober 2017 en staat de durbi Valto 4 – ODO 4 op het program.
De stresskippen en autisten onder ons krassche knarren zijn al langer bezig met de durbi en het plan de campagne en opstelling. Anderen zijn verrast als ze lezen (via Whatsapp nota bene) dat ze op de bank beginnen. No sweat. Na een dag in het donker vertrekken om te coachen, 87 duizend kampioenen huldigen, is in het donker in De Lier spelen misschien een bridge too far. En lekker fanatiek je team coachen op de bank wel lekkerder. Na een last minute opstelling wijziging die bijkans in het veld plaats vond (hilarisch rollenspel gezien het feit dat de vakken scenario’s bij elkaar moesten gaan staan) stonden de 2 durbi regio teams dan uiteindelijk in het veld om de wedstrijd te beginnen. En zoals het zo vaak gaat, ondanks alle variabelen aan bewoordingen vooraf, dreigt er dan een walluk-over aangezien Valto met flitsend en scherp spel (ik hoorde zelfs een Lierenaar roepen ‘is dit een demonstratiewedstrijd?), althans dat gevoel was even aanwezig op de bank (ondergetekende samen met X.de G.-H., te M. die behoorlijk bij de pinken was vandaag) Edoch niets was af te lezen op de lichaamstaal en faces van de krassche knarren. Er werd niet verblikt gebloosd of gekreund maar fel van zich af gebeten. De ruggen werden gekromd of stonden al in die positie en #4 bond de strijd verbeten aan. Via een tot dusver niet genoteerde schier onnavolgbare inhaalrace (een echte demo wedstrijd waardig, op alle fronten) kwam ODO terug tot een wervelende 3-5 tussenstand, alvorens de Lierenaren in staat waren daar weer iets tegen in te brengen. Vooruit, ze misten wat kansen maar allez dat is scherpte he. Via 4-5 en 4-6 kabbelde de wedstrijd maar niet heus voort en een alleszins bevredigende ruststand van 6-8 werd bereikt.
In de rust werden de spreekwoordelijke puntje p de i gezet en was de grijns op de verbeten gezichten al herkenbaar. Na rust werd, ook alweer een unicum, de voorsprong uitgebreid naar 6-10. Alle voorwaarden waren aanwezig om de wedstrijd definitief naar de Maaslandse kant toe te trekken. wat er daarna gebeurde had alles van doen met een durbi wat zoals Wiki zegt altijd beladen is. En ongekende krachten in werking zet. Maar niet altijd de juiste krachten. Hoe het ook zij….Valto wist de rug te rechten en trok langzamerhand de stand weer in balans op 10-10. Na een prachtig doelpunt van Olaf in de slotminuut wist echter ook Valto nog te scoren en zodoende werd een 11-11 stand bereikt. Het was ook na het fluitsignaal nog even onrustig en beide zijden chagrijnig vanwege 1 punt. Opmerkelijk was ook wel dat Valto zeker wel 8x (of meer?) gebruik kon maken van de befaamde nieuwe wissel regel en zodoende verse blikken in kon brengen. Aan ODO zijde werd gewisseld vanwege blessures. Toch waag ik het er op om ODO uit te roepen tot morele winnaar en morele verliezer van deze durbi. Winnaar (want tot nu toe regelmatig verloren, en zeker ook mentale winnaar). Verliezer (want als je morele winnaar bent en zo speelt komen de 2 punten je toe).
Vervelende afloop uiteindelijk voor reserve/super sub X.de G.-H. die uiteindelijk met een uit de kom zijnde pink naar HAP en ziekenhuis moest en uiteindelijk met rechtgezette pink en gips naar huis kon, nadat ze nog ergens laat bij de MC’Donalds werd gesignaleerd. Sterkte Xavienne!!

Rob