ODO 2 – DVS 69 2 (11-7)

Beste korfballiefhebbers,

Korfbal is een bijzondere sport. Het veld is namelijk in 2-en gesplitst, waardoor de aanval en de verdediging gescheiden zijn. Je begint hier overigens niet mee. In de F-jes heb je 4-tal korfbal. Je speelt hier zowel in de aanval als in de verdediging. Het uitdagende is dat je, net als bij de meeste teamsporten, snel moet schakelen. Een stap verder zijn de D-tjes. Dit spel lijkt al meer op hoe er in de senioren gekorfbald wordt. Het bestaat uit twee vakken: één aanvalsvak en één verdedigingsvak. Echter wissel je hier om de 12,5 minuut door. Heel eerijk, hier komt iedereen toe aan aanvallen ÉN verdedigen.

In de senioren is het namelijk niet altijd zo eerlijk verdeeld. Je wisselt om de 2 doelpunten door. Als je 1-0 wint, dan heb je twee punten en 60 minuten aangevallen OF 60 hele minuten verdedigd. Erg knap natuurlijk als je het 60 minuten dicht houdt. Chapeau! Zo was bij ODO 2 de verdeling deze week ook niet helemaal eerlijk. Het begon al bij het feit dat het vak van Marije NIET in de aanval begon, daar waar dit altijd de standaard is. Anders waren de rollen misschien wel omgedraaid geweest…

Wat moet je eigenlijk doen in de verdediging? In de F-jes bestaat verdedigd niet meer. Hier wordt geadviseerd om heel dicht bij je tegenstander te gaan staan en met je handen in de lucht een dakje te maken zodat het schieten onmogelijk is. Ook kun je verdedigen op de manier van Diana, ballen onderscheppen en je tegenstander blokken, erg effectief. In de E-tjes mag er niet meer verdedigd geschoten worden. Hier wordt de verdedigingshouding belangrijker en loop je als een superman door het veld te banjeren: éen been voor, één been achter en één hand in de lucht. Aangekomen in de senioren gaat het niet meer alleen om de verdedigingshouding, maar ook over inzicht. Dit slaat op alle mogelijke manieren van verdedigen: voorverdedigen, achterverdedigen, open verdedigen, gesloten verdedigen, zakken, blokken, niet-verdedigen, uitverdedigen, 1-op-1 verdedigen, ballijnen verdedigen, sturend verdedigen en ontregelend verdedigen. Dit wordt allemaal van een goede verdediger verwacht.

ODO 2 heeft ook getraind op het verdedigen. Ons doel was om de hoofdaanvaller van de tegenstander, oja we speelde trouwens tegen DVS ’69, onder de paal te krijgen. Dit kan door alle soorten van verdedigen: voorverdedigen, achterverdedigen, open verdedigen, gesloten verdedigen, zakken, blokken, niet-verdedigen, uitverdedigen, 1-op-1 verdedigen, ballijnen verdedigen, sturend verdedigen en ontregelend verdedigen. Maar wij deden dit via Marije. Laat ik dit even toelichten: DVS ’69 heeft een scherpe aanvoerder, die vorige wedstrijd goed was voor teveel doelpunten. Deze aanvoerder wilde wij als ODO 2 onder de paal neerzetten, waardoor hij minder tot schot zou komen. Wij moesten dit verdedigend voor elkaar krijgen. De tactiek was om de dames (1 van grote lengte), achter te verdedigen waardoor de langste heer (tevens de scherpe aanvoerder) wel moest gaan afvangen. Marije liep tegen een dame van haar eigen lengte (+- 188 cm). Hierdoor had haar dame geen vang, wat het vak van DVS ’69 ontregelde. De langere heer van DVS ’69 moest hierdoor wel onder de korf, waardoor de getrainde tactiek achteraf voor deze wedstrijd niet nodig was: wij hadden immers Marije.

Naast Marije stonden er nog drie andere verdedigers in het verdedigingsvak: Lennart, Jenny en ome opa Michiel van der Vaart. Dit laatste zal ik ook nog even toelichten. Opa Michiel spreekt voor zich, omdat hij op Marije na heel ODO 2 in de jeugd trainen heeft gegeven. Ome Michiel zal ik even uitleggen. Jannes, onze andere van der Vaart is naast onze team opa sinds zaterdag ook vader (en Michiel dus oom). Jannes en Ramona van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie lieve dochter Zoë!

Aanvallen heeft maar één doel: scoren. Wel moet je om te winnen 1 doelpunt meer scoren dan je tegenstander OF één doelpunt minder doorlaten. Uiteraard ook nog een klein detail over het aanvalsvak. Thom, Martijn, Maaike en Cynthia hebben relatief lang aangevallen. Ik zal uitleggen waarom de termen aanvalsvak en verdedigingsvak gebruikt worden, u zult zich misschien afvragen waarom deze zo genoemd worden. De verdeling van ODO 2 was deze week niet zo eerlijk. Het ene vak (aanvalsvak) heeft 51 minuten aangevallen, waaruit geconcludeerd kan worden dat het andere vak (verdediginsvak) 51 minuten heeft verdedigd. Hoewel het misschien bevooroordeeld overkomt (veel over de verdediging, weinig over de aanval), heeft het verdedigingsvak in het scoreverloop minder bijgedragen: 4 gescoord en 4 doorgelaten. Dan wel 4 gescoord in 9 minuten en 4 doorgelaten in 51 minuten. Maar dat terzijde.

Het scoreverloop was als volgt:

Het aanvalsvak heeft er 7 gescoord en 3 doorgelaten. Zij hebben dus 7-3 gewonnen en waren zeker ook belangrijk in de wedstrijd. De eindstand was dus 11-7 en hiermee bleven de 2 welverdiende punten in Maasland. Complimenten voor de inzet in beide vakken. Er werd, ondanks de weinige vakwissels, goed doorgezet en in beide vakken. Er werd goed gecommuniceerd en iedereen bleef zoeken naar goede oplossingen. ODO 2 staat nu 2e onder Twist met een verschil van twee punten. Twist komt ons over 2 weken bezoeken in de Hofstede, wat betekend dat we het kampioenschap nog in eigen handen hebben. Over aanvallen kan je ook nog een heel boekwerk schrijven, dit mag Martijn volgende week doen.