Meer dan korfbal. Kubb!

Heel vroeger al was ODO meer dan korfbal. Zo werd er druk geklaverjast in een beslagen kantine, toneel gespeeld in een uitverkocht Trefpunt en ook hardgelopen, al noemde iedereen dat toen joggen. Ook vandaag zijn er allerlei nevenactiviteiten nu met name voor de jeugd al doet het tafelen op de zaterdagen het ook erg goed. Op de laatste ALV ben je geïnformeerd (of had je de kans geïnformeerd te worden) dat er serieus wordt gekeken om het sport en spel aanbod uit te breiden.

Tussen de opties stond het introduceren van het Kubb spel. Kubb spel? Kubb is een van origine Zweeds spel waarbij je houten blokken van elkaar om moet gooien. Klinkt nu al leuk toch? Het verhaal gaat dat dit spel al in de middeleeuwen op het Zweedse eiland Gotland werd gespeeld, bij het verzamelen van het brandhout. Maar wellicht is dit meer een verhaal dan dat het echt waar is, want het wordt nergens bevestigd. In Zweden schijnt het volkssport nummer 1 te zijn. In Nederland wordt het gelukkig ook steeds populairder Hett woord “kubb” betekent “houten blok” in het Gotlands dialect van het Zweeds. Maar hoe spreek je dit woord nou goed uit? Voor wat het waard is: ik heb ergens gelezen dat je de “u” in dit woord uitspreekt als de “oo” in het Engelse woord “wood”. Je kan ook even luisteren naar het machtige Google.

Voor zaterdag zijn er om te beginnen twee sets beschikbaar. Om te beginnen natuurlijk, bij gebleken populariteit bestellen/maken we gewoon nog een paar sets. Overigens als het veld erg nat is kan er ook op kunstgras gespeeld worden. Dan wel het verzoek de hoekpaaltjes niet in het kunstgras te prikken, maar pionnen te gebruiken. Maar dat is logisch.

.
Dat brengt ons bij de regels. Nou die zijn lekker eenvoudig. Bekijk anders de video even die zegt meer dan 1000 woorden. Liever 1000 woorden, dan is ook een boekie met de regels, maar de video is duidelijker. En daarbij is het prima om af te wijken van de regels. Bijvoorbeeld veld groter(moeilijker) of de koning naar één kant te verplaatsen(makkelijker voor één partij) of aantal gooi pogingen aan te passen. Vaak wordt trouwens een “best-of-three” gespeeld, waarbij het team dat als eerste twee spelrondes heeft gewonnen, zich winnaar mag noemen.

Happy Kubb!

 

 

Update 30/03 – Vrijdag toss avond << 1 APRIL!! >>

Gisteren is Kees van der Vaart al begonnen om het veld meer Kubb geschikt te krijgen. De kubbs raken nu in ieder geval niet meer kwijt in het hoge gras. Er is dan ook vast een een testrondje gespeeld.

Vrijdag dan het grote werk, om het Kubb veld helemaal glad te krijgen. Wie niet kan wachten tot zaterdagmiddag(dan is er vrij Kubben) is vrijdagavond vast welkom voor een potje. Dan wordt er gespeeld via de toss, opgeven kan ter plekke. Er is al flink belangstelling dus we rekenen op een goede opkomst. We beginnen met spelen om 20:00 op het gladde gras. Wie is de grootste Viking?

kees aan het maaien