Van de voorzitter: Een bijzondere week

Met een leeg scherm voor me kijk ik terug op een bijzondere week. Vorige week zaterdag sprak ik met Jaap Lock, onze materiaalcommissaris. Jaap Lock heeft aangegeven dat dit zijn laatste jaar is in die rol. Jammer, maar uiteraard accepteren we zijn besluit. Vanaf de eerste bouw van onze huidige kantine is Jaap betrokken geweest bij de accommodatie. Vele jaren zat Jaap in het bestuur, en krijgt nu zijn welverdiende ODO-pensioen. Jaap, bedankt voor al je inzet.

Dat levert logischerwijs een vacature op. Die vacature is op diverse manieren in te vullen, meer uitvoerend of meer aansturend. In elk geval moeten we voor deze zomer groot onderhoud (verven etc) organiseren. Afgelopen dinsdag hadden we als bestuur een vergadering waarin vrijwilligersbeleid centraal stond. Centrale uitkomst van het overleg is dat we meer leden en ouders willen activeren als vrijwilliger voor niet-korfbaltechnische taken, om zodoende spelende (selectie)leden meer in te zetten in de begeleiding van onze jeugd. We gaan nu een inventarisatie maken van alle functies binnen de vereniging en de daarbij horende hoeveelheid (extra) energie die daar voor nodig is. Dit resulteert in een mooi overzicht wat we jullie zeker zullen presenteren zodat inzichtelijk wordt wat nodig is om onze vereniging draaiende te houden en wat nodig is voor nieuwe initiatieven.

We hebben een overzicht van de huidige vacatures gemaakt.

Afgelopen woensdag hebben namens het bestuur Erik Scheffers en ondergetekende een informeel overleg gehad met onze hoofdsponsor BVB Substrates. Al snel in het gesprek gaf Mart van Buuren aan dat BVB graag doorgaat als hoofdsponsor van ODO. Het 25-jarig jubileum als hoofdsponsor krijgt dus een mooi vervolg en daar zijn wij BVB Substrates zeer erkentelijk voor. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe bijzonder het is dat een bedrijf zich zo lang aan een vereniging verbindt, en dat de hele vereniging in dezelfde sponsor-outfits loopt.

Als altijd toonde Mart zich zeer betrokken bij de vereniging en dacht hardop mee met de uitdagingen waar de vereniging voor staat. Uiteraard kwam hier ook weer het vrijwilligersbeleid ter sprake, en grappig om te zien was dat Mart binnen een paar minuten min of meer de zelfde conclusie formuleerde waar wij een dag eerder twee uur over gedebatteerd.

Deze week heb ik ook veel nagedacht over mijn eigen positie als voorzitter binnen de vereniging. Gezien dat vrijwilligersbeleid de grootste uitdaging voor de vereniging is, is het persoonlijk zwaar te moeten toegeven dat ik moeite heb met het benaderen van mensen voor vrijwilligerstaken. Ik heb dinsdag aan mijn mede-bestuursleden gedeeld dat mijn voorzichtige conclusie is dat ik misschien daarom niet de juiste voorzitter voor ODO nu ben. Daarnaast trek ik heel veel andere uitvoerende taken naar me toe terwijl een voorzitter juist aansturen zou moeten zijn. Althans in mijn hoofd. Ik merk echter heel veel waardering in de vereniging, dus de bak energie en optimisme die ik erin gooi wordt opgemerkt. Ik doe het misschien dus wel goed, maar doe het misschien niet zo als ik vind dat een voorzitter het zou moeten doen.

Ik heb daarom besloten mij tijdens de komende Algemene Ledenvergadering in oktober 2016 kandidaat te stellen voor een derde en tevens laatste termijn van twee jaar. Als ik herkozen wordt zal ik nog twee jaar dezelfde energie voor de vereniging tonen, maar als er een andere kandidaat is die zich meer herkent in het sturende aspect van de functie kan ik eventueel daarnaast vanuit een andere functie dezelfde energie in de vereniging blijven stoppen. Ik heb wel besloten dat ik bij elke uitvoerende taak die ik oppak die niet direct verbonden is aan het voorzitterschap beter ga proberen weg te zetten bij iemand anders.

Een bijzonder week was het waarin geluk en verdriet heel dicht bij elkaar lagen. U miste Thijs gisteren waarschijnlijk al in de basisformatie van ODO 1. Thijs had een zeer goede reden voor zijn afwezigheid, Thijs en Margot zijn afgelopen donderdag 21 januari de trotse ouders geworden van hun dochter Julia Marianne, roepnaam Juul. Moeder en dochter maken het goed meldde Thijs, waarbij we er maar van uitgaan dat het hem als kersverse vader ook goed gaat. ODO-ers Janny, Nikos en Max zijn gepromoveerd tot respectievelijk trotse tante en ooms. We wensen hen veel geluk en gezondheid toe met zijn drietjes.

Naast dat geluk is er groot verdriet in Maasland. Thijs Ammerlaan, vriend van vele van onze junioren, is afgelopen vrijdag op een veel te jonge leeftijd van 17 jaar plotseling overleden. Indrukwekkend was de minuut stilte gisteren voorafgaand de wedstrijd van ODO 1. We wensen de familie en vrienden heel veel steun toe bij het dragen van dit grote verlies, en hopen dat de hechte gemeenschap in dit dorp een houvast mag zijn in deze donkere dagen.

Groet, Jaap
Jaap van Vliet
06-24272330