ODO Accommodaties – Verlagen energiekosten ODO

1 april!


Door de stichting ODO Accommodaties

De stichting ODO Accommodaties (SOA) is voor sommige leden misschien een onbekende of wat vaag. ODO heeft eind jaren tachtig bij de verbouwing van ons clubgebouw en de aanleg van ons (destijds) nieuwe veld een stichting opgericht. Deze stichting heeft tot doel alle ODO accommodaties te beheren en eventueel te verbeteren. Eén van de redenen om de stichting op te richten, was om financiële risico´s voor ODO te verminderen en meer transparantie in de financiën om en rond beheer van onze accommodaties te krijgen. Het bestuur van de stichting bestaat uit 5 leden, waarvan er 3 door de vereniging ODO benoemd worden. De stichting is dus op dit moment verantwoordelijk voor onderhoud, vervanging, verbetering en eventueel nieuwe initiatieven op het gebied van ons grasveld, onze gebouwen, ons kunstgras en alle terreinen hieromheen die onder verantwoordelijkheid van ODO vallen.

De lasten van energie (electra, gas) komen voor rekening van de vereniging. Waarbij de kosten die relatie staan met de verhuur aan derden door de stichting worden gecompenseerd. Dat laat niet onverlet dat de kosten de laatste jaren sterk toenemen, waardoor het de het bestuur van de vereniging aan de stichting heeft gevraagd om tot energiebesparende maatregelen te komen. Deze vraag valt binnen de doelstelling van de stichting en actie is ondernomen.
Uit de opstelde energiebalans is gebleken dat veel van de energie wordt gestoken in: 1)het verwarmen van water, primair voor het douchen en minder voor de keuken; 2) het verwarmen van de kantine. Hiervoor zijn een viertal maatregelen gedefinieerd.

1. Vervangen douchekoppen door waterbesparende exemplaren (uitgevoerd)
2. De gebruiker betaalt. Introduceren van douche muntjes. (hierover meer in dit stukje)
3. Warmte terugwinning uit afvoerwater douches (uitvoering zomer 2015)
4. Opwarming water (tap- en cv water) middels zonnecollector (later stadium)

De douchkoppen zij inmiddels vervangen. De SOA is blij met de positieve kritieken zover. Komende dinsdag wordt een kleine aanpassing aan de douches geïnstalleerd. In de vier kleedkamers komt dan een muntinworp automaat te hangen. De persoon die wil douchen kan hier een douche selecteren (1-3) en een munt inwerpen. De douche zal hierop vier minuten warm water geven. De vier minuten wordt voldoende geacht voor een douche, maar desgewenst kan een extra muntje worden ingeworpen voor vier additionele minuten. Hou wel rekening met het aantal wachtenden.

Deze aanpassing moet vooral awareness geven over het energieverbruik. Leden van ODO krijgen dan ook muntjes dan ook beperkt gratis. Per training en per thuiswedstrijd krijgen de spelers één muntje. Aanstaande woensdag tussen 19:00 en 21:00 zijn de muntjes af te halen in de kantine. Je krijgt de muntjes voor de rest van het seizoen 2015/2015. Vanaf dat moment zijn de muntjes ook voor 50 cent per stuk te koop aan de bar. Heb je woensdag geen tijd vraag dan een teamgenoot ze voor je mee te nemen. Op zaterdag kan de aanvoerder van de tegenpartij na de wedstrijd muntjes ophalen voor zijn team. Dit is gastvrij gratis met een maximum van één per speler. Extra muntjes zijn ook dan te koop. De scheidsrechter heeft voorlopig nog geen muntje nodig of kan een gratis muntje krijgen als hij/zij niet in de scheidsrechterskleedkamer een douche neemt . De bardienst kan de muntjes aanslaan onder ‘Douche’ rechtsonder op de kassa. Voor de tegenpartij afslaan onder ‘gratis verstrekt’. De voorraad muntjes in de la boven de radio.
In de zomerstop wordt de warmte terugwinning uit water geïnstalleerd in de kleedkamers. Dit geef aardig wat breekwerk en was eerder niet mogelijk. Of de plaatsing van zonnecollectoren mogelijk is nu onderwerp van studie.

Bedankt voor de medewerking alvast. Samen naar een lager energieverbruik!! Extra info is woensdag te krijgen of via stichting.

Namens de SOA, André