Bijna naar het veld

Het is de tijd van het jaar weer aan het worden. Het weer was de afgelopen dagen lekker, maar een beetje koud. De zon liet zich zien, de dagen worden nu echt langer, mensen zijn in de tuin bezig en het zaalkorfbal loopt op zijn einde.

Ik ga vandaag niet alle teams langslopen, maar ik wil hier wel de uitstekende prestatie van ODO 1 in de afgelopen maanden benoemen. Op het veld in de eerste klasse, op duidelijk lager niveau van die in de zaal, was het moeizaam en werd op 1 of 2 doelpunten na de degradatie ontlopen. In de zaal liep het eigenlijk van het begin goed, zowel qua resultaat als qua spel. Achteraf was de eerste wedstrijd een gelijkspel tegen het laag geklasseerde Roda (dat gisteren zijn tweede punt pas haalde) een verliespunt. Maar daarna begon het te lopen met als ik de film terugdraai eigenlijk alleen tegen de latere kampioen Reflex twee duidelijke nederlagen. Vorige week was ODO al veilig door een eclatante overwinning op Weidevogels, dat was jaren niet geleden dat we daar zo ruim van wonnen. Gisteren werd een punt op de i, of beter een punt op de I gezet door Alo in eigen huis te verslaan. ODO hoefde niet perse meer, Alo nog zeer zeker wel. Dus extra knap. Aan de gehele selectie en de begeleiding komen grote complimenten toe. Komende week tegen Swift uit Amsterdam de laatste wedstrijd, ik kijk vooruit naar weer een leuke, spannende en sportieve wedstrijd. En als opmerking uit de zijlijn, wat is die schotklok toch een enorme toegevoegde waarde voor het spel, zowel voor spelers als voor supporters.

Dat brengt ons natuurlijk bij komende zaterdag. Dan nodigen we iedereen uit om na de wedstrijd van ODO 1 een lekker hapje, drankje, dansje te komen halen/doen in de kantine van de sporthal. Ik denk dat het belangrijk is om als vereniging niet alleen te korfballen, maar elkaar ook op te zoeken op andere momenten. En komende zaterdag is de uitgelezen kans daarvoor. We sluiten dan de zaal af en we hopen op vele ODO-ers die acte de presence geven. Bij een feest als dergelijke is het ook goed om ons aan de regels te herinneren die in Nederland gelden, maar ook regels die wij als bestuur ondersteunen. Geen 18 betekent geen alcoholische drank, dat liep vorig jaar niet helemaal goed tijdens het slotfeest, we hebben met de Rene en Eva afgesproken dat we er strakker op gaan letten. Maar wij als leden hebben daar natuurlijk ook een verantwoordelijkheid.

En het feest van komende zaterdag brengt ons terug bij gisteren avond. Toen was het eerste feest voor de A en de B jeugd van ODO, Dijkvogels, ONDO, Valto en Maassluis. Ik heb nog niet heel veel gehoord, anders dan via de app en via mijn eigen kroost. Maar ik heb de indruk dat het geslaagd feest was. Niet alle uitgenodigde verenigingen waren in even grote getale gekomen, maar de opkomst was prima en het feest was leuk. Ik wil vanaf hier met name Marjanneke en al haar ondersteunde mensen van harte bedanken voor de inzet gisteren en in de afgelopen maanden. Want hier is heel wat overlegd en geregeld om tot een feest te komen. In stijl met tradities van het verleden maar in een modern jasje. De afspraak is dat we gaan rouleren rond de deelnemende verenigingen, het eerste feest was bij ODO als initiatiefnemer. En ook voor dit initiatief willen we Marjanneke van harte bedanken.

Bij ODO zijn we ook bezig om ons te beraden over de toekomst van ODO. Veel dingen lopen op dit moment goed, al zijn er natuurlijk altijd een aantal zaken die beter kunnen en moeten. Maar dat is niet het punt wat ik wil maken. Het is meer dat als je de ogen een beetje dichtdoet en vooruit kijkt dat je ziet dat er een groep mensen is die de komende jaren een stapje terug zal doen in het organiseren van de zaken. En regeren is vooruit zien, dus hoe gaan we daar mee om. Welke opvolgers zien we en hoe zorgen we dat die betrokken zijn. Moeten we de organisatie wellicht iets aanpassen om het efficiënter en meer 2020’s te maken? We hebben in het bestuur een aanpak gedefinieerd hoe we deze discussie vorm gaan geven. We beginnen met een brainstorm sessie met een bredere club als het bestuur. Hier komen we snel op terug, maar als je ideeën en hebt, laat dat a.u.b. weten aan Marjan of aan mij (Erik).

En dan tenslotte de potgrondactie. Op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart loopt deze actie voor de 25ste keer. 25 laat dat is even op je inwerken. De de actie uitgegroeid tot een gesmeerd lopende logistieke onderneming, echt iedere keer fantastisch om te zien. We kunnen nog steeds mensen gebruiken, vooral met voldoende spierkracht, om de bestellingen bij de mensen af te leveren. Op de site en elders in deze nieuwsbrief staat meer informatie. Maar echt alle hands aan dek, dus kom lekker een paar uurtjes, meer hoeft echt niet, helpen tillen.

Dat brengt mij voor nu aan het einde van dit stukje. Geniet van de laatste zaalwedstrijden, kom lekker naar het ODO feest op de 16de, sjouw lekker mee op de 22ste of de 23ste, denk lekker mee over de toekomst van ODO of doe mee aan ODO-fit dat in maart gaat starten met heerlijk een uurtje korfbaltraining voor de beginner of de meer gevorderde.

Namens het bestuur, Erik Passchier