Weer normaal?

Na een lange periode van vakantie, kerst, oud- en nieuwjaar, borrels, feestjes, vakantie trainingen, Welvreugd dagen en natuurlijk het oliebollen evenement van ODO is afgelopen week de normale tijd weer aangebroken. En als boomer, ik hoop dat je dat zo schrijft, is dat maar goed ook. De lijst van leuke dingen is namelijk alleen leuk als het speciaal en uitzonderlijk blijft. Dus weer een jaartje wachten. Wel erg plezierig was dat het dit jaar weer zonder Corona was, althans zonder extra maatregelen. 

Bij ODO is de normale competitie ook gisteren weer volop losgebarsten. Met de gebruikelijke wisselende resultaten. Ik heb ODO 1 zelf niet gezien, maar de winst in de burenruzie tegen Dijkvogels was erg hard nodig en daarom ook goed om te zien. Nu hopen dat ODO 1 een positieve reeks terecht komt en afstand kan nemen van de lagere plekken in de competitie. Al komt zaterdag de koploper uit Vlaardingen op bezoek in Maasland. 

Zoals de meesten van jullie denk ik wel weten probeer ik de aanwijzing van scheidsrechters bij ODO in goede banen te leiden. En ik moet zeggen dat het in dit zaalseizoen tot nu toe relatief goed verloopt. Dat neemt niet weg dat we structureel als ODO een tekort aan scheidsrechters hebben, met name in de categorie van mensen die wedstrijden van ODO 2, ODO 3 en ODO 4 kunnen fluiten en ook de wedstrijden die we als ODO buiten de deur moeten fluiten (Marco van den Beukel houdt hier de eer van ODO al jaren hoog). Zeg maar de seniorenwedstrijden op wedstrijdsport niveau. En dit tekort ligt niet alleen aan het gebrek aan mensen die dergelijke wedstrijden kunnen fluiten, de oorzaak daarvan ligt natuurlijk in de opleiding van scheidsrechters. We zijn nu te afhankelijk van een aantal min of meer oudgedienden. Als voorbeeld heeft Hans van Gastel bijna alle thuiswedstrijden van ODO 2 gefloten. Helemaal top dat hij dat wil en kan doen, maar de basis is te mager.

Bij ODO proberen we nieuwe scheidsrechters, echte starters, te begeleiden. Dat lukt vaak goed, dat helpt mensen bij de eerste stappen met een fluit in het veld. Echter daarna wordt het stiller en lastiger om de begeleiding door te zetten en mensen naar scheidsrechter cursussen te krijgen en zo een carrière met de fluit te geven. Ik verwacht van dit stukje geen wonderen, maar als je in deze catergorie zit en serieus stappen wil zetten neem dan contact op met Janny Ramakers (die de begeleiding organiseert van de scheidsrechters) of met mij. Een keertje van gedachten wisselen en de opties doornemen kan natuurlijk altijd.

Nog even meer operationeel over de aanwijzingen. Voor de goede orde, ik doe de aanwijzingen, maar ik ben in principe niet een afschrijf adres. Sta je erop voor een wedstrijd (alle wedstrijden tot en met half april zijn ingedeeld) dan is het aan jou om te fluiten of een alternatief te regelen. Ik maak soms nog wel een uitzondering of denk even mee met de vervanging. Voor mij is het net zo moeilijk om op vrijdagavond nog iemand te vinden dan voor de scheidsrechter zelf. Mijn voornaamste oproep is om nu even de rest van het seizoen te bekijken en als je problemen ziet neem dan nu actie en wacht niet tot 1 of 2 dagen voor de wedstrijd. 

 

Veel succes in de komende normale weken. En besef dat zonder scheidsrechters het korfballen niet kan doorgaan, dus als je een idee hebt of wil helpen/bijspringen, je bent altijd van harte welkom.

 

Namens het bestuur,

Erik Passchier