De zaal begint alweer te wennen

Ik zat na te denken waarover ik deze week namens het bestuur zou schrijven in deze tekst. Best wel lastig om het leuk, luchtig, serieus, kort-maar-niet-Twitter-kort te schrijven. Als ik terugkijk naar gisteren, althans de wedstrijden waar ik zelf bij betrokken was, dan valt vooral op dat de zaal alweer begint te wennen. En dat leuke en spannende wedstrijden spelen toch het allerleukste is van korfbal.

Gisteren speelde ODO 1 de finale voor 2-3 klasse teams van de Haagse korfbadagen. Een mooie prestatie na drie gewonnen wedstrijden de afgelopen week. Ik heb niet heel veel van de wedstrijd te horen gekregen, ik kon er zelf niet bij zijn, maar ik begreep dat na een goede start voor ODO we feitelijk de hele wedstrijd achter GKV aanliepen. Jammer, maar helaas. Ik las in het verslag op de site dat de ruststand 12-8 was voor GKV en dat het aan het einde zelfs 24-14 werd. Volgende week beter als de echte competitie van start gaat.

Zelf was ik in de sporthal, met de temperaturen van gisteren wel erg lekker, waar ik de D-tjes en ODO 2 mocht aanschouwen. Voor mij was de afdronk dat zowel de D3 als de D2 hele leuke wedstrijden speelden. Misschien niet op het hoogste niveau van Nederland, maar wel heerlijke inzet, veel plezier, mooie goals en super sportief over-en-weer. De tegenstander van ODO 2 zou daar iets meer een voorbeeld aan kunnen nemen, zonder dat het een soft spelletje hoeft  te zijn.

Over de sporthal gesproken, daar gaan we vanaf volgende week ook weer vol aan de bak. De zaalwacht is een noodzakelijke en verplichte taak die ODO voor haar thuiswedstrijden moet invullen. Aan het begin van de dag en aan het einde van de dag is het iets meer werk omdat de spullen dan neergezet cq opgeruimd moeten worden. We hebben de instructies gereed en ge-update, het is helemaal niet zo lastig. Als we allen (spelers en ouders) die taak zou nu en dan een uurtje willen pakken dan komt dat vast goed. Let wel, het gaat niet alleen om de ODO spullen, de zaalwacht is ook namens het KNKV (juridisch gesteld) de vertegenwoordiger om de wedstrijden goed en tijdig te laten verlopen en in te grijpen als er zich zaken voordoen. Bijvoorbeeld als er geen scheidsrechter is of als er onveilige zaken in de sporthal gebeuren of om wedstrijden af te kappen als de tijd om is (vanwege te laat beginnen).

Dan nog iets over scheidsrechters. Zonder die mensen zouden geen wedstrijden gespeeld kunnen worden. En fluiten is niet altijd en niet voor iedereen gemakkelijk. Een stuk makkelijker wordt het overigens, zeker voor beginnende scheidsrechters, als je een beetje hulp en ondersteuning krijgt. Dat proberen we als ODO te organiseren, maar het zit hem ook in de houding van de mensen rond het veld, de coaches en supporters. Spreek de scheidsrechter aan, niet om hem/haar terecht te wijzen, maar om de scheidsrechter gewoon te betrekken en te ondersteunen. Wat meer praktisch over scheidsrechters. Ik doe zelf de aanwijzingen, dat is lang niet altijd makkelijk, zeker niet nu we een aantal ervaren scheidsrechters minder hebben. In principe ben ik niet het afschrijfadres, als je bent aangewezen dan heb je zelf de verantwoordelijkheid om te fluiten of een vervanger te regelen. Ik merk de laatste weken dat mensen toch makkelijker gaan “afschrijven”, gaarne ieders medewerking aan het model dat we met zijn allen hebben ingesteld. Ik voer slechts dat beleid uit. Natuurlijk als ik een fout heb gemaakt of als je er echt niet uitkomt dan kan je mij altijd een app sturen. En dat brengt me bij het laatste punt. De aanwijzing tot en met kerst is al gedaan, en vanaf vanmiddag tot de einde van het zaalseizoen. Dus je kan nu al simpel nakijken wanneer je opgesteld staat. Als je ‘niet kan’ dan weet je dat meestal al weken van te voren, dus dat voorkomt dat je op donderdag voor de wedstrijd gaat zoeken en dan op vrijdagavond (!!!!) mij appt dat je iedereen hebt gevraagd en dat het echt niet kan. Dat is geen manier van werken, althans niet voor mij. Dus kijk zo gelijk even bij de aanwijzingen, en houd je wekelijkse mails vanuit ODO in de gaten.

Toch nog een lang verhaal met een aantal serieuze ondertonen. Niet erg kort, maar goed. Ik ben blij dat we de zaal weer ingaan, weer publiek hebben, het begint alweer te wennen. Kortom, we hebben er zin an;-)

 

Namens het Bestuur, Erik Passchier