Dat kan anders, dat kan beter.

Na een rommelig begin van de veldcompetitie met diverse vrije zaterdagen en minder trainingen zitten we nu in een drukke fase met 5 volle speeldagen achter elkaar en dus ook een druk trainingsprogramma. De sportieve resultaten over de hele linie zijn goed, maar op enkele andere onderwerpen is er ruimte voor verbetering. Daar vraag ik aandacht voor.

Ballen.
We raken in te snel tempo te veel ballen kwijt en als ik niet de volgende dag na een trainingsavond of wedstrijddag consequent de aantallen controleer (wat bijzonder eenvoudig is, als het rek niet vol ligt dan klopt het niet) en vervolgens vrijwel altijd op zoek ga naar ballen dan zou dat aantal nog aanmerkelijk groter zijn. De belangrijkste oorzaak is dat er vrijwel altijd veel te veel ballen “ergens” op het veld liggen. Het effect daarvan is dat een bal die tijdens de training in de struiken verdwijnt niet altijd direct wordt opgezocht, er wordt gewoon een andere bal gepakt. Andere oorzaak is dat bij het opruimen de ballen vaak een flinke schop krijgen in de richting van de materiaalberging, maar de nauwkeurigheid van die schop is vaak niet zo groot en met kunstlicht is het slecht zoeken naar ballen die in het groen liggen.

De oplossing is vrij simpel. Als trainers / trainsters er op letten dat er niet meer ballen naar buiten gaan dan ze nodig hebben voor de oefeningen en na afloop die ook weer opruimen dan wel over dragen aan een volgende trainer dan blijft het overzichtelijk.
Als spelers een bal die in de struiken verdwijnt direct gaan zoeken dan kost dat weinig moeite want de locatie is bekend. En als iedereen die ziet dat er onnodig veel ballen op het veld liggen de overtollige ballen op ruimt dan kost het mij minder tijd om te zoeken en kost het de vereniging minder geld. Bij elke bal die we kwijt raken moeten we ongeveer € 40 aftikken voor een nieuwe.

Energie.
We gaan te slordig met energie om. Enkele voorbeelden; afgelopen donderdag werd om 20.00 uur de veldverlichting aangedaan terwijl de zon pas om 21.30 uur onderging. De trainingen waren rond 22.00 uur afgelopen maar het was 23.15 uur voordat de veldverlichting uit ging. Dat betekent 8 lampen van 2 KWh die ruim twee uur onnodig hebben gebrand. Dat is ongeveer 40 KW wat tegen de huidige prijzen een bedrag van € 25 is.
Afgelopen zaterdag was de laatste wedstrijd om 17.00 uur afgelopen, maar toen ik om 21.30 uur langs kwam brandde in alle kleedkamers de verlichting nog.
Douchen na het trainen of spelen is prima, tijdens de corona is die gewoonte wat weggezakt, dat is niet goed. Maar om van het douchen een sociale activiteit van te maken inclusief een drankje onder de douche is niet de bedoeling. Hoewel de verwarming al weken uit staat en het warme water in de kantine uit close-in boilers komt schrik ik van het gasverbruik voor uitsluitend het verwarmen van het douchewater voor een (te) beperkt aantal spelers.

Ook hier is de oplossing eenvoudig, gebruik niet meer energie / water dan nodig. Ga je als laatste de kleedkamer uit doe dan het licht uit en zie je dat ergens onnodig verlichting brand, ook al heb je dat niet zelf aan gedaan, doe het uit.
Overigens zijn we bezig om te bekijken of we in de kleedkamers bewegingsmelders kunnen monteren, maar eigenlijk moet dat niet nodig zijn.

Bij onnodig energiegebruik gaat het naast onnodige kosten ook om verspilling van een inmiddels schaars artikel en extra belasting van het milieu. Dat past zeker niet bij een vereniging die op allerlei manieren inzet op duurzaamheid.

Afvalscheiding.
We hebben ruim een jaar geleden voorzingen getroffen om afval te scheiden. We hebben aparte bakken voor PMD en voor Rest en we zamelen statiegeld flesjes in.
We gaan daar vanuit KV Vers waarschijnlijk een actie op zetten dus ik hou het hier beperkt. Maar ik merk vast op dat opmerkelijk weinig korfballers lijken te weten dat een banaan niet van plastic is, dat blikjes onder de M vallen en drinkpakjes onder de D en dat we echt geen statiegeld krijgen op koffiebekers.
Kees van der Vaart