Na 50 jaar einde oud papier actie in Maasland

Na ruim 50 jaar stopt de actie van ODO en MVV om in Maasland het oud papier op te halen. Vanaf januari gaat Avalex dat zelf doen. Afgelopen vrijdag hingen de vrijwilligers van ODO de laatste blauwe bak aan de hefinrichting van de kraakwagen.

(tekst gaat door onder de video)

18 miljoen kilo oud papier
Rond 1970 zijn zowel MVV als ODO gestart met het ophalen van oud papier. Dat ging in die jaren nog met aanhangwagens en bestelbusjes en beide verenigingen hadden hun eigen klanten. Begin jaren 90 werd het een gezamenlijke actie en werd het ophalen steeds professioneler aangepakt. Eerst nog met behulp van open containers van BVB, maar niet veel later was Maasland een van eerste plaatsen in het land waar met gehuurde kraakwagens oud paper werd opgehaald.

Kees van der Vaart, decennia lang coördinator van de actie herinnert zich dat nog goed. “Het was een geweldige verbetering van de actie, in plaats van het papier van de straat op een aanhangwagen en van de aanhangwagen weer in een container over te laden, konden we alles zomaar achterin de kraakwagen gooien. Geen ellende meer van losse stapels papier die van de aanhangwagen vielen, geen last meer van lege dozen en grote stukken karton, alles maar één keer beetpakken.”

Dat was wel nodig ook want door de verenigingen is ruim 18 miljoen kilo papier opgehaald. Dat zijn ongeveer 2.500 grote vrachtwagens vol!

De actie kon zo lang blijven lopen omdat iedereen er voordeel bij had. De inwoners kwamen op een gemakkelijke manier van het papier af, de gemeente bespaarde flink op de kosten van inzamelen van huisvuil en de verenigingen haalden inkomsten uit de actie. Van der Vaart: “het was een prima actie ook al waren de opbrengsten erg wisselend. Er waren dagen bij dat we voor een paar tientjes de hele avond in touw waren, er waren ook avonden dat er een paar duizend euro binnen kwam. Door ook met slechte prijzen en met slecht weer de eerste vrijdag van de maand consequent het papier op te halen bleven de inwoners ook trouw het papier apart houden en aan de straat zetten”.

Einde van de actie
Het einde van de actie was dan ook niet het idee van de verenigingen. Avalex en de gemeente hebben berekend dat het voordeliger is als Avalex het ophalen geheel zelf gaat doen met geautomatiseerde belading en de verenigingen gemeld dat hun actie moest stoppen. Van der Vaart: “dat was wel even schrikken, de inkomsten uit het papier waren een vaste bron van inkomsten en het is niet eenvoudig om daar een alternatief voor te vinden. Gelukkig hebben we de gemeente kunnen overtuigen dat een redelijke afkoopsom op zijn plaats is vanwege alle energie die de verenigingen 50 jaar lang in de actie hebben gestoken en de zeer forse besparingen die de actie voor de gemeente heeft opgeleverd”.

Bedankt
Met ingang van januari veranderen er wel een paar zaken bij het ophalen van oud papier. De bakken moeten s ’morgens vroeg buiten gezet worden, papier en karton buiten de bak wordt niet meegenomen en het ophalen is om de 4 weken, dus niet meer op de eerste vrijdag van de maand. Van der Vaart: “we hebben er alle vertrouwen in dat Avalex het ophalen van oud papier op een goede manier over neemt. We kijken terug op een geslaagde actie en bedanken alle inwoners die ons al die tijd hebben gesteund door het papier apart te houden, ook al die jaren dat dit nog niet verplicht was.”