ODO 5 – Maassluis 4, een verslag van de scheids

Omdat Mark op zijn luie kont in Kroatië zit mocht ik na een flinke periode weer eens opdraven als scheidsrechter. Vooraf vroeg Eline mij nog even hoe alles zat, hoe ik precies het verschil aangeef tussen een spelhervatting, vrije worp of strafworp. O nee, de spelhervatting bestaat niet meer. O, toch wel, de bond had een vergissing gemaakt in zijn communicatie, en kwam een minuut later met een update in de mail.

Goed, terug naar de vraag over het communicatiebeleid van de scheidsrechter. Daar was genoeg tijd voor aangezien de gasten nog niet compleet waren, die mannen van Maassluis 4 speelde back-to-back een wedstrijd in het Sluische tegen #4 en daarna in Maasland tegen ons vernieuwde ODO 5. Het eerlijke antwoord aan Eline was dat ik het niet precies wist. Het is net als autorijden, je weet wel wat je doet als je achter het stuur zit, maar leg maar eens uit aan iemand wanneer je de koppeling wel en niet moet indrukken tijdens het remmen. Ik beloofde het ook verbaal de door mij gevonniste strafmaatregelen te begeleiden. Er was ook nog tijd voor een korte voorbeschouwing met coach Jacco, en de lengte van de inmiddels opgedraafde heren van de blauw-zwart-oranje-combinatie boezemde wel enige angst in.

Ondanks de warmte bleef ODO 5, aangemoedigd door een fanatieke Jacco, vooral heel veel goede keuzes maken. De aanwijzingen vooraf om met de goede mensen onder de korf te spelen, en het schot even uit te stellen als de luchtmobielebrigade van de opponent rond de korfzone bivakkeerde, werden goed opgevolgd. Uiteindelijk leverde het een sportieve pot op tussen twee ploegen die ongeveer gelijkwaardig zijn, alleen ging ODO 5 zorgvuldiger met de kansen om en won met 12-10. Speel je zo’n wedstrijd nog 10 keer, verlies je heus ook wel een paar keer, maar het spelplezier en fanatisme spatte er af. Leuk om te zien dat er ook zo’n grote groep junioren de wedstrijd met belangstelling volgde en in de slotfase nog voor wat extra power zorgde.

@ODO5: de overgang van de junioren naar senioren is altijd moeilijk, het mengen van meerdere teams is vaak lastig, maar ik denk dat jullie een uitzonderlijk goede startsituatie hebben qua mix van spelers, Jacco als coach, eigen teamtrainingen en enthousiaste junioren die het leuk vinden om een steentje bij te dragen. Veel succes in de competitie, organiseer een pot geld voor drankjes voor na overwinningen én (nipte) nederlagen en ik kom jullie – zodra ik ook een tweetal weekjes met mijn luie kont op vakantie ben geweest – graag nog eens fluiten.

Groet, Jaap