Van het bestuur: ODO-party-Kamp, Plastic en Gezonder

ODO-party-Kamp
Als ik dit stukje schrijf, is het ODO-party-kamp nog in volle gang. Als u dit stukje leest, dan zitten een hoop kinderen (en leiding) wellicht met slaperige oogjes in de schoolbanken of achter hun computer. Van wat ik er vanaf afstand van meekrijg, is het ook dit jaar weer erg gezellig. Met maar liefst 70 deelnemers en ruim 15 man/vrouw leiding, is het mooie scouting gebouw in Rucphen goed bezet. De eerste nacht stond traditiegetrouw in het teken van de dropping. Dat resulteerde in een erg kort nachtje voor de meeste deelnemers. De Vossenjacht vond vrijdagochtend plaats in Etten-Leur onder een strak blauwe hemel. Ook de spooktocht mocht met veel gegil niet ontbreken. Verder hoorde ik over diverse bosspellen (het kamphuis grenst direct aan het bos), zie ik foto’s van spelletjes (levend Mastermind) voorbij komen en van hartjespannenkoeken, helemaal in het Valentijn-thema. Ook vindt er een heus kerst diner plaats, waarschijnlijk op de bonte avond. De echte verhalen moet u maar van de deelnemers horen, dat is toch het leukste.

 

Plastic
Graag zou ik zien dat we bij ODO minder afval creëren en het in ieder geval meer kunnen gaan scheiden. Ik ben daarom aan het kijken wat ons huidige bedrijfsafvalverwerker ons kan bieden, of dat we wellicht naar een andere moeten overstappen. Helaas worden we als vereniging gezien als een bedrijf en kan de gemeente dus weinig voor ons betekenen. Ik hoop dat we dus in de toekomst ook bij ODO plastic afval kunnen gaan scheiden, want met de sportdrank flesjes en plastic bekertjes hebben we daar genoeg van, helaas. Voor de bekertjes hebben we al een aparte inzamelemmer bij de bar staan. Mijn verzoek of iedereen daar de gebruikte plastic (!) bekertjes in wil doen. We kunnen ook bij de basis beginnen en nadenken of we daar minder (plastic) afval kunnen creëren. Denk bijvoorbeeld aan kartonnen bekertjes, herbruikbare/afwasbare plastic bekers, of zelf je bidon meenemen en vullen met limonade. Allemaal opties met voors en tegens, maar daar willen we graag met elkaar eens over nadenken.

Gezonder
Waar we ook graag over na willen denken, is een gezonder aanbod in de kantine. We zijn erg benieuwd wat de mening van leden en ouders daarin is. Daarom zullen we een kleine enquête opstellen met een paar vragen daarover. Er valt veel te bedenken en te vinden als je gaat zoeken op een gezondere sportkantine. Velen zijn ons al voorgegaan. Denk daarbij aan het aanbieden van fruit en snoepgroenten, minder grote snoepzakken, gezondere snacks en koeken, wel of geen frituur, welke drankjes en ijsjes biedt je aan, wat voor broodjes, tosti’s e.d. Er moet echter wel draagvlak zijn, want als er geen behoefte is aan een appel in het assortiment, dan heeft het weinig zin om die daar neer te leggen. Maar vraag kun je ook creëren en ik denk dat velen onder ons het niet zo verkeerd (en zelfs logisch) zullen vinden om in deze tijd ook in een sportkantine een gezonder assortiment aan te bieden. Wordt vervolgd.

Namens het bestuur,

Barbara Hanemaaijer