Van de voorzitter: Privacy

Gisteren beleefden zo’n 75 ODO-ers een topmiddag topkorfbal in de Ziggo Dome. Fortuna A1 won in een thriller van Dalto A1, en TOP Sassenheim won overtuigend van Fortuna in de seniorenfinale. Het was een schitterend visitekaartje voor onze mooie sport. Op onze Facebook pagina staat een mooie video die NOS Studio Sport maakte, leuk om een indruk te krijgen van de sfeer van gisteren.

ODO voert de ledenadministratie in het pakket Sportlink, dat door de bond aan ODO in gebruik gegeven wordt. Zo’n externe verwerker van persoonsgegevens moet door ODO genoemd worden in de Privacy-verklaring. Dat lijkt nog logisch, maar als er bijvoorbeeld een drukker is voor het clubblad moet ook met die drukker een overeenstemming zijn hoe zij omgaan met de namen die voorkomen in het clubblad. Als je dat in het extreme doortrekt, moeten we overeenkomsten maken met Gmail, Outlook, Whatsapp en alle andere software die vrijwilligers gebruiken om zaken voor ODO te regelen. Kortom, het gaat best ver.

Afgelopen donderdag hebben wij in het bestuur over dit thema gesproken. Omdat er nog geen jurisprudentie is is nog niet duidelijk hoe letterlijk er gehandhaafd gaat worden. ODO gaat in de privacy-verklaring (die wij voor 25 mei zullen publiceren) in elk geval aangeven welke gegevens we verwerken en hoe we daar mee omgaan.

In mijn eerste alinea had ik het over onze Facebook-pagina, en dat is ook niet voor niks. Ondanks de #deleteFacebook trend zijn Facebook, Instagram en Twitter een belangrijk middel om ons als vereniging te tonen aan de buitenwereld. We beseffen dat het op gespannen voet staat met de privacy van onze leden en vrijwilligers. Toch is het voor ons bijna niet te doen om bij elke post te controleren of iedereen daarmee instemt – zie het filmpje met alle dansende pupillen en kangoeroes tijdens de disco van afgelopen weekend. We vragen dan ook graag jullie vertrouwen en impliciete toestemming om op de ingeslagen weg door te gaan.

Terugkomend op de succesvolle middag in de Ziggo Dome. De inschrijving daarvan deden we via een Google Doc formulier. Iets dat we ook vaak doen voor maaltijden, kampen etc. Dit levert vrijwilligers enorm gemak op. Ook hiermee willen we doorgaan, maar zullen wel preciezer worden in met wie de gegevens gedeeld worden en dat de gegevens worden verwijderd na afloop van de evenementen.

Groet, Jaap
voorzitter
06-24272330