De toekomst van ODO is rookvrij

Wijsheid komt met de jaren. Vandaag vieren wij de 68ste verjaardag van ODO en maken wij bekend dat per direct het gehele ODO terrein aan de Baanderheer rookvrij is. De discussie hierover was al in oktober gevoerd op de ALV, en de beslissing werd aan het bestuur overgelaten. Afgelopen donderdag hebben wij als bestuur de knoop doorgehakt.

ODO is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. We geven kinderen graag het goede voorbeeld. We zetten daarom vanaf vandaag de stap naar een rookvrij sportterrein. Hiermee beschermen we de jeugd tegen de verleiding om te gaan roken en het schadelijke meeroken. Zo biedt ODO iedereen een gezonde en veilige sportomgeving.

Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals andere sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar.

Vanaf vandaag is onze accommodatie aan de Baanderheer rookvrij. Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! We vragen rokers om buiten het zicht en buiten het terrein te roken. De plekken binnen ons sportterrein, zoals langs de lijn en het terras zijn rookvrij.

Wij zullen de komende weken maatregelen nemen om enerzijds bij de entree van ons complex duidelijk te maken dat het gehele terrein rookvrij is, en anderzijds nadenken over een plek buiten ons terrein waar rokers hun peuken kunnen achterlaten – waarbij we willen voorkomen dat de entree wordt ontsierd door een blauwe walm.

We roepen eenieder op elkaar op aan te spreken wanneer het verbod geschonden wordt. En omdat dat eerder uit onwetendheid dan uit onwil zal gebeuren maak er niet direct een onwijze heisa om 😉 .

Namens het bestuur, Jaap


Bron: rookvrijegeneratie.nl

‘Zien roken, doet roken’

Veel kinderen zijn lid van een sportvereniging. Alleen al voor voetbal, hockey en korfbal gaat het om 800.000 kinderen tot 18 jaar. Uit onderzoek is bekend dat kinderen die geconfronteerd worden met roken, zelf ook eerder gaan roken. Zien roken, doet roken. Dagelijks gaat het om meer dan 100 kinderen. En hoewel ook een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat roken en sport niet samen gaan, wordt er langs de lijn nog veel gerookt. De Hartstichting roept sportverenigingen sinds 2015 daarom op hun sportterrein rookvrij te maken.

Rookvrije generatie: kinderen beschermen

De Hartstichting heeft samen met KWF Kankerbestrijding en het Longfonds het initiatief genomen voor de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Samen met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Het lukt de Rookvrije Generatie te realiseren als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.