Het ODO Forum: gooi het in de groep! (update)

UPDATE 29 oktober. Ik wil even terug komen op mijn schrijven vorige week over het hernieuwde ODO Forum, nu via Facebook. De laatste alinea van mijn betoog was weggevallen in de Praatpaal. “Laten we het proberen. Het kost niets. Post leuke berichten en foto’s van trainingen, vergaderingen en drankjes na een gewonnen wedstrijd. Laat aan elkaar zien wat we doen, wat we nodig hebben, wat we kwijt willen, kortom: alles wat ons verenigt. Word vandaag nog lid van het ODO Forum!”

Buiten deze positieve ontvangst van het ODO Forum kwam er terecht ook een kritische noot bij mij binnen. Niet iedereen zit op Facebook. Dat is inderdaad een negatief aspect van deze keuze. De andere twee opties die we als oplossing overwogen hadden echter nog grotere nadelen. We hadden namelijk al gezien dat een forum op de ODO website niet meer gebruikt werd, en een Whatsapp groep met 106 deelnemers lijkt ons niet gewenst. Daarnaast is het ODO Forum ondersteunend op alles, een toevoeging, communicatie vanuit de vereniging  zal primair in de Praatpaal en op onze website plaatsvinden.

Groet, Jaap


Vroeger, voor de introductie van de huidige website in 2015, bestond het populaire en tikkie beruchte ODO Forum (je kan terugkijken!) op onze website. Door Jan en alleman konden daar berichten worden gepost, en op elkaar worden gereageerd. Van gevonden shirts tot voorbeschouwingen, van scheidsrechter gezocht tot groeten uit vakantieoord.

Vaste forum-bezoekers schreven ‘anoniem’ door hun naam om te draaien. Ik was daar dus actief als Paaj, evenals mede-webmaster Sjiht. Of nog anoniemer, door het gebruik van ‘Anoniempje’ of zelfs het onrechtmatig gebruik van een naam van een ander, het kwam allemaal voor. Het was vaak gezellig en luchtig, maar soms hadden berichten wel een scherp randje. Met de opkomst van sociale media verloor het forum aan populariteit.

Toch is het goed dat mensen uit de ODO-community met elkaar kunnen communiceren. De vele Whatsapp groepen die er in de vereniging bestaan, veelal op team- of commissieniveau, zijn dat zeker op micro-niveau. De traditionele sociale media zoals onze Facebook-pagina, Twitter en Instagram account voorzien maar deels in die behoefte, daar het toch eigenlijk alleen zenden is vanuit de organisatie. Er bestaat behoefte aan het onderling communiceren van boodschappen op het niveau van de hele vereniging. Zoals het oude ODO Forum was.

Ik ben van mening dat een Facebook Groep een mogelijke oplossing is voor deze wens. Veel mensen hebben al een Facebook account, en het voordeel van berichten in de Facebook groep is dat leden van de groep notificaties krijgen bij nieuwe berichten (maar is uit te zetten, mocht het succes te groot worden :)).

Laten we het proberen. Het kost niets. Post leuke berichten en foto’s van trainingen, vergaderingen en drankjes na een gewonnen wedstrijd. Laat aan elkaar zien wat we doen, wat we nodig hebben, wat we kwijt willen, kortom: alles wat ons verenigt. Word vandaag nog lid van het ODO Forum!

Jaap