ODO selecties spelen laatste thuiswedstrijden

Voor de Maaslandse korfballers zit het seizoen er bijna op. Dit weekend werden de laatste thuiswedstrijden voor de selectie aan de Baanderheer afgewerkt. Voor het vlaggenschip is er dit seizoen niets meer te doen dan hun sportieve. ODO 2 en de junioren van de A1 zijn echter nog aan het strijden voor lijfsbehoud in hun klassen. Hoewel het zonnetje het een beetje liet afweten, werden de wedstrijden onder heerlijke temperaturen afgewerkt.

Door Arno van Leeuwen.
Eerder op deze mooie wedstrijddag hadden de junioren goede zaken gedaan door gelijk te spelen tegen de nummer 3 in de poule en heeft daarmee het verblijf in de junioren 1e klasse veilig gesteld. Zij kunnen dus volgende week ontspannen hun laatste wedstrijd aanvangen tegen de kampioenen Valto A1 in De Lier.

Voor ODO 2 was het dit weekend er op of eronder. Er moest gewonnen worden van RWA 2 om de kans op een verlenging in de reserve 1e klasse open te houden. Voor de gasten uit Rhoon is het seizoen al klaar, want zij staan met voldoende marge op een veilige 5e plaats. ODO 2 stond voor dit weekend op een degradatie plaats met maar één punt achter de nummer 6 SDO 2 uit Veldhoven, de tegenstander van volgende week. Er moest dus gewonnen worden om het gat zeker niet groter te laten worden en omdat zij tegen de kampioenen KCC/Sonatural 3 moesten spelen dit weekend, wil dat nog wel eens verrassende uitslagen geven. ODO 2 hield het tot tien minuten in de 2e helft spannend met een gelijk opgaande strijd. Toen schakelde ODO een tandje bij en vergrootte het verschil in een paar minuten van 9-8 naar 12 -8, waarmee de wedstrijd in het slot gegooid werd. De slotfase zou goed uitgespeeld worden door de Maaslanders, waarmee de punten uiteindelijk met de 13-10 overwinning thuis bleven. KCC 3 deed wat er van hen verwacht werd en wonnen ook gewoon van SDO 2, waarmee ODO 2 nu naar de veilige 6e plaats is gestegen. Dit betekend dat volgende week een gelijkspel voldoende is om het verblijf in de reserve 1e klasse met een seizoen te verlengen. Makkelijk zal het niet worden, want ook SDO wil natuurlijk graag in de 1e klasse blijven en ook in de thuiswedstrijd in oktober kwam ODO niet verder dan een 9-9 gelijkspel. Er is dus wel support nodig in Veldhoven om ODO 2 er doorheen te slepen.
Het vlaggenschip van ODO leek voor de zaal de grote uitdager van, inmiddels tot kampioen gekroonde, Achilles. Deze Haagse club met oud korfballeague speler Gerald van Dijk binnen de gelederen ging als ongeslagen koploper de zaal in. ODO 1 stond keurig op de 2e plaats met drie punten achterstand. Na het zaalseizoen, waarin ODO ook lang mee deed voor de bovenste plaatsen, is er echter iets geknapt in de selectie van de Maaslanders. Door ingrijpende gebeurtenissen in de privé sfeer en de nodige blessures binnen de selectie werd de groep spelers waar trainer Patrick Bezemer over kon beschikken steeds kleiner. Door de krapte binnen de selectie maakte voorzitter Jaap van Vliet dit weekend zijn debuut in ODO 1. Het Maaslandse keurkorps kreeg korfbalvereniging Reeuwijk 1 op bezoek, wat als rode lantaarndrager nog een kleine kans zou maken als zij de punten mee naar Reeuwijk zouden kunnen nemen. Voorwaarde was dan wel dat ook Weidevogels de punten aan GKV moest laten. ODO 1 speelde helaas niet hun beste wedstrijd van het seizoen in de laatste thuiswedstrijd. De score werd wel door de Maaslanders geopend door Martijn van Vliet en Iris de Raadt zorgde na de gelijkmaker weer voor de 2-1, maar daarna kwam de thuisploeg maar moeizaam tot scoren. Reeuwijk wist na de gelijkmaker gelijk een kleine voorsprong te pakken, waardoor na tien minuten 3-5 op het scorebord stond. Toen viel er aan beide zijde een lange stilte rond de korf. Een paar minuten voor rust wisten de gasten weer als eerste de korf te vinden. Lotte Dingjan scoorde de vierde Maaslandse treffer uit een strafworp, waarmee ODO aan bleef haken. De gasten zouden echter in de laatste minuten voor de rust de wedstrijd al naar zich toe trekken door de ruststand op 4-8 te zetten.
Na de rust wist ODO het lang dicht te houden en zelf met twee doelpunten de achterstand weer te halveren. De gasten brachten het verschil echter in no time weer terug op vier en hielden deze voorsprong de rest van de wedstrijd vast. Jaap van Vliet werd bedankt voor zijn inzet en maakte plaats voor Martijn Moerman. De gasten waren echter los en gingen lekker door met doelpunten maken. Ook de inbreng van Wouter Goedendorp en Nikki van de Hak kon dit niet meer stoppen. Het verschil liep op tot 7-14, waarna de gasten het laatste kwartier de wedstrijd gecontroleerd uitspeelden. Patrick Bezemer bracht ook Rick Vermeer nog binnen de lijnen, maar de wedstrijd was toen allang gespeeld. Bij 10-15 werd de wedstrijd afgefloten door de prima leidende scheidsrechter en had Reeuwijk gedaan wat het moest doen. Helaas voor hen wist ook Weidevogels hun wedstrijd te winnen en zullen zij volgend seizoen definitief een klasse lager spelen. Voor ODO rest nog een wedstrijd volgende week in Waddinxveen tegen KORBIS wat even veel punten heeft. De focus zal echter op ODO 2 liggen volgende week, wat alles uit de kast zal moeten trekken om minimaal één punt aan de wedstrijd in Veldhoven over te houden.