Vrijdagavond Kubb (en nu echt)

Voor bijna iedereen was het duidelijk dat er op één april geen Kubb gespeeld zou worden op het veld. Wel schattig dat er toch nog een enkele heer en dame voor de zekerheid even ging kijken aan de Baanderheer. Kan ik me eigenlijk ook wel wat bij voorstellen. Bij zo’n leuk spel laat je natuurlijk de kleinste kans niet schieten. Dit enthousiasme was een goede inspiratie om eens een flinke poging te doen het vrijdagavond Kubben van de grond te krijgen. Dus vanaf nu is het Kubben op de laatste vrijdag van de maand! Eerste keer is dan dus vrijdag 29 april al.

Plaatje site

We gaan niet moeilijk doen met competities, ladders of punten. Gewoon lekker een spelletje spelen, roddels wisselen en een drankje doen. Het eerste potje begint om 20:00 uur. En om 23:00 moet het licht uit. Leden en vrienden van ODO zijn welkom zo’n beetje vanaf de junioren leeftijd. Neem wel een pinpas mee, want de kantine is cashless op vrijdagavond. Aanmelden is niet nodig, just show up. Als het onophoudelijk blijft regenen slaan we over, dat zal dan op de site verschijnen.

29 april // 27 mei // 24 juni // 29 juli // 26 augustus // 30 september

Over Kubb

Kubb is een van origine Zweeds spel waarbij je houten blokken van elkaar om moet gooien. Klinkt nu al leuk toch? Het verhaal gaat dat dit spel al in de middeleeuwen op het Zweedse eiland Gotland werd gespeeld, bij het verzamelen van het brandhout. Maar wellicht is dit meer een verhaal dan dat het echt waar is, want het wordt nergens bevestigd. In Zweden schijnt het volkssport nummer 1 te zijn. In Nederland wordt het gelukkig ook steeds populairder Hett woord “kubb” betekent “houten blok” in het Gotlands dialect van het Zweeds.

Instagram

Voor nu zijn er om te beginnen drie sets beschikbaar. Om te beginnen natuurlijk, bij gebleken populariteit bestellen/maken we gewoon nog een paar sets. Overigens als het veld erg nat is kan er ook prima op kunstgras gespeeld worden.

.
Dat brengt ons bij de regels. Nou die zijn lekker eenvoudig. Bekijk anders de video even die zegt meer dan 1000 woorden. Voor de liefhebbers is ook een boekie met de regels. En daarbij is het prima om af te wijken van de regels. Bijvoorbeeld veld groter(moeilijker) of de koning naar één kant te verplaatsen(makkelijker voor één partij) of aantal gooi pogingen aan te passen. Vaak wordt trouwens een “best-of-three” gespeeld, waarbij het team dat als eerste twee spelrondes heeft gewonnen, zich winnaar mag noemen. Een hele snelle versie kan gespeeld worden, door de veld Kubbs uit het spel te halen als deze omgegooid worden. No worries als het duizelt, de regels leer je ook prima tijdens het spelen.

Happy Kubb!