Nieuwjaarswens 2016: Meer doen met meer handen

Namens het bestuur van ODO wens ik u en allen die u dierbaar zijn een sportief maar bovenal gezond 2016. Een jaar dat we gisteren al sportief begonnen zijn met de Maascup, die ondanks de overwinning van ODO 2 een jaartje virtueel in Maassluis bivakkeert. Volgend jaar komen we hem graag weer ophalen.

De kreet “De beste wensen” wordt in deze tijd veel gebezigd; de vragen waar wij als bestuur continu voorstaan zijn ‘wat is het beste voor ODO dat we ons kunnen wensen’ en ‘hoe bereiken we dat’. Tijdens de laatste bestuursvergadering hebben we vooral lang stilgestaan bij de tweede vraag, en het antwoord daarop kwam er kortgezegd op neer dat als we meer willen bereiken we dat met meer handen moeten doen 1. Weg met het idee dat ODO een club is (waar je contributie betaalt en dingen voor je geregeld worden), maar dat we juist een vereniging zijn, waar we met verenigde krachten onze doelen waarmaken 2.

Omdat in 2016 het vrijwilligersbeleid de topprioriteit van het bestuur is, hebben wij 2016 uitgeroepen tot Jaar van de Vrijwilliger. Ons doel is om meer waardevolle korfbalkennis bij de selectie en overige senioren te (her)activeren in de vorm van (gast)trainingen voor onze jeugd. Om meer ouders te betrekken in de taken die niet korfbal gerelateerd zijn (zoals bardiensten, de maaltijden, sponsorcommissie, potgrondactie, activiteitencommissie en -begeleiding), zodat de spelende leden hun beschikbare tijd voor vrijwilligerstaken inzetten voor onze begeleiding van onze jeugdleden.

Een verschuiving treedt op van ‘wil je wat doen voor ODO’ naar ‘wat wil je doen voor ODO’. Dat essentiële verschil is volgens ons doorslaggevend om het groeiende potentieel aan jeugdleden – met name in de pupillen, waar de ledenaanwas enorm is – de begeleiding en beleving te geven die wij als bestuur voor ogen hebben.

Wij vinden dat verplichtingen en vrijwilligerswerk twee termen zijn die niet bij elkaar passen. Voor ons als bestuur de schone taak de condities te scheppen zodat eenieder op zijn manier zijn steentje bij te dragen. Om onze trots en waardering te uiten voor al die vrijwilligers die week in week uit al het verschil maken. Maar uiteindelijk kunnen wij het niet zonder jullie daden.

Wij blijven graag met jullie in gesprek over hoe we de vereniging nog beter kunnen maken en taken nog beter kunnen verdelen. In de voorjaarsvakantie ga ik, in navolging van mijn collega van Valto, een gezellige sessie organiseren met jeugdleden, onze toekomstige vrijwilligers, om er achter te komen hoe zij denken dat ODO nog leuker en beter zou kunnen zijn. Want de jeugd heeft de toekomst. Aan ons om die toekomst van hen bij ODO mogelijk te maken.

Namens het bestuur,

Groet, Jaap
06-24272330

1 De eerste titel voor dit stuk die in mijn hoofd opkwam was ‘ODO: Weg met de club!’. Alternatief ‘ODO: Minder club, meer vereniging’. Of het zo niet nog meer epische ‘7 Redenen Waarom ODO Als Club Geen Toekomst Heeft’. Onwaarschijnlijke goed voor de views op internet, maar het gaat niet om toeschouwers maar om actie.

2 De statuten van ODO zijn wat ambigu over de opvatting of we een vereniging of een club zijn. Er staat namelijk: De vereniging draagt de naam: Christelijke Korfbal Club “Ontspanning Door Oefening”, welke naam afgekort kan worden aangeduid als: “O.D.O.”. Echter, dit eerste artikel is het enige waarin het woord club genoemd wordt, ten opzichte van 38 keer het woord vereniging. Lijkt mij een prima verhouding 😉