ODO gaat voor sportiviteit: iedereen geeft de scheidsrechter een hand

Het geven van een hand aan de directe tegenstander is gelukkig al gemeengoed bij onze jeugd. In hogere teams wordt in elk geval het hele vak een hand gegeven, en uiteraard geven alle coaches en aanvoerders de scheidsrechter een hand zowel voor als na de wedstrijd. Of er gewonnen of verloren wordt. Als bestuur hechten wij er aan dat deze traditie wordt uitgebreid met het geven van een hand aan de scheidsrechter na de wedstrijd door alle coaches en spelers, vanaf de jongste F-jes tot aan ODO 1. Uit of thuis, bondscheidsrechter of verenigingsscheidsrechter. We zullen de verenigingen in de regio oproepen dit ook te gaan doen.

Behalve dat het een mooi gebaar is denken we dat deze handeling na de wedstrijd al tijdens de wedstrijd een sportief en positief effect heeft. En meer sportiviteit kan ook een drempel wegnemen in het opleiden van jonge scheidsrechters.

Maar het geven van een hand is niet een doel op zich, maar een middel. Het bestuur vindt dat wij als ODO ons kunnen verbeteren in sportiviteit in algemene zin en houding ten opzichte scheidsrechters in het bijzonder. In formele zin mag alleen de aanvoerder zich op een normale manier met de scheidsrechter te bemoeien. Buiten dat we bemoeienis met de scheidsrechter in algemeen afkeuren, leidt het ook gewoon af van waar het om gaat: korfballen. Specifiek vragen we supporters geen commentaar op de leiding te hebben en zich te concentreren op het aanmoedigen (dus niet coachen!) van de eigen ploeg.

Als bestuur rekenen we op jullie medewerking en vragen we aan de coaches, zeker die van jeugdploegen, hierin het voortouw te nemen. Als er vragen zijn hoor ik het graag.

Namens het bestuur,
Jaap van Vliet

KNKV: Geef jij je teamgenoten een high five voordat je het veld oploopt? Wens jij je tegenstander en hun coach elke keer een prettige wedstrijd?  En bedank je hen en de scheidsrechter na elke wedstrijd? Dan ben jij goed bezig! De campagne ‘Geef elkaar de hand’ stimuleert sportief gedrag in het veld.