Welkom op de vernieuwde website

Door Thijs

Ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe site van ODO een korte terugblik in de historie van ODO op internet. De screenshots kunnen worden opgeklit tot leesbaar.

1998 – Eerst opzet website in de lucht!

Na een oproep in de praatpaal ging de eerste onofficiële site de lucht in. In 1998 was internet en e-mail voor een groot deel van de bevolking nog behoorlijk nieuw. De eerste beta-versie van Google kwam in dezelfde periode op internet. Met de eerste versie ODO is het nooit echt wat geworden, wat van Google niet echt kan worden gezegd.

2001 – Eerste echte site

Het duurde vervolgens tot 2001 voordat er een serieus vervolg kwam voor ODO op internet. De pagina’s gemaakt en onderhouden door Alex. ODO was zeker niet de eerste vereniging op internet. Echter met de eerste echte site was het wel meteen één van de meeste actuele in de korfbalwereld.

In de loop der tijd is de site regelmatig uitgebreid met extra functies. Zoals een veelgebruikt forum, mogelijkheid om eenvoudig berichten te plaatsen etc. Door het toegenomen gebruik van internet en de grote nieuwswaarde van de site stijgende het aantal gebruikers enorm tot ruim 86.000 bezoeken in 2004. Op de drukst bezochte dag trok de site ruim 710 bezoekers. Wel jammer dat die niet allemaal bij ODO 1 langs de kant staan.

Zomer 2004 – Uit z’n jasje gegroeid

Met de toegenomen gebruik en functies was de eerste ODO site behoorlijk uit zijn jasje gegroeid. Het menu bood onvoldoende plek voor alle items, waardoor navigeren lastig was. Door Alex van der Meijs, Jaap van Vliet, Thijs Ramakers en Simon Hanemaaijer is er toen een nieuwe schil ontworpen om alle bestaande items en toekomstige een goede logische plek te kunnen bieden. Een nieuw onderdeel waren bijvoorbeeld de commissiepagina’s. Op de pagina’s konden de commissies zelf berichten plaatsen en bewerken. Om spam te voorkomen waren er geen e-mail berichten meer zichtbaar op de site, maar kon er gebruikt maken van een contactformulier. Echter deze site was toch vooral een nieuwe jas, net zoals Windows 95 een mooie jas was voor MS-DOS.

Zomer 2005 – Weg met die frames

Deze zomer begon het weer te kriebelen bij voornamelijk Thijs en Jaap. De site moest weer worden vernieuwd. Ditmaal zonder frames, rustiger en handig in gebruik en beheer. Als inspiratiebron diende onder meer de site van Fortuna in Delft. En dan voornamelijk het gebruik van foto’s en indeling van de frontpage(eerste pagina die een bezoeker te zien krijgt).

Het resultaat van de inspanning is zichtbaar op uw scherm. De webmasters zijn tevreden met het resultaat. Hopelijk kunt u vinden wat u zoekt en is het gebruik prettig. U kunt altijd contact opnemen met de beheerders als u iets niet begrijpt of als er iets niet werkt naar behoren. Ook ideeën zijn altijd welkom

Wat u mogelijk nooit ziet zijn de functies om de site eenvoudig te kunnen beheren. Om hier te komen is een login vereist. Vanuit dit deel kunnen onder andere berichten worden geplaatst, agenda items worden toegevoegd, uitslagen worden ingevoerd en natuurlijk het beheer van de logins.

En nu

Momenteel wordt er nog hard gewerkt om middels een toepassing op internet een totaaloverzicht te hebben van alle activiteiten binnen de vereniging, waarbij het mogelijk is spelers, reserves, chauffeurs, bardiensten, schoonmaak, oud papier etc. in te delen op een overzichtelijke manier waarbij wordt voorkomen dat twee taken samenvallen. Kijk dus niet raar op als je over een paar maanden een geautomatiseerd mailtje of sms ontvangt met daarin de mededeling dat je over een uur verwacht wordt om de F1 te fluiten.

O ja, volgende zomer komt er geen nieuwe site.

2 september 2005 – André Buitelaar