ODO 5 – KVS/Maritiem 7   14-6

Door Dré

Thematische werken
In de korfbalsport wordt vaker en vaker thematisch gewerkt. Thematisch werken is een manier van werken waarbij activiteiten die de spelers doen of die de spelers worden aangeboden, zijn verbonden met een overkoepelend thema. In het thema kunnen meerdere ontwikkelingsgebieden via spel de aandacht krijgen. Het thema vormt daarbij een betekenisvolle context. De oefeningen die worden aangeboden of verricht zijn in een bepaald onderwerp verbonden en komen terug als wedstrijdelement. Veel onderwerpen worden door de trainer/coach zelf vormgegeven al dan niet in samenspraak met de spelers. De onderwerpen sluiten aan bij de belevingswereld van de spelers, alle zintuigen kunnen worden ingezet, het is een sociaal proces en er is mogelijkheid te experimenteren.

 

Een thema verbindt door middel van activiteiten over een langere periode inhoud. Door het thematisch werken wordt samenhang tussen de verschillende activiteiten geboden. De samenhang bevordert dat spelers een gezamenlijk kader opbouwen om samen te spelen, te praten, te denken en te werken. Ook voor trainers/coaches is de thematische verbondenheid van de activiteiten belangrijk, omdat zij daardoor beter kunnen overzien waar de spelers mee bezig (kunnen) zijn. Bij het kiezen van een thema is het belangrijk om te bepalen of dit van betekenis is voor de spelers en aansluit bij e startkwalificaties. Als voorbeeld is het thema ‘spreuken van grote leiders’ dat nu in ODO 1 alias vlaggenschip wordt gebezigd minder geschikt voor lager spelende teams. Bij ODO 5 sluit het thema ‘diepte’ goed aan bij de belevingswereld.

 

Thema ‘Diepte’
Afgelopen zaterdag was een belangrijke dag voor de fasering van het thema. In de overgang van veld naar zaal is de voorbereiding en oriëntatiefase geweest. Tegen Valto hebben de spelers volop kunnen experimenten met de elementen uit dit thema. Dit enthousiasmeert en geeft tegelijk de coach inzicht geeft in wat de spelers weten over het thema, welke ervaringen zij hebben. Dit alles in omgeving die fouttolerant is waar wordt gestimuleerd om ervaringen op te doen.

 

Afgelopen zaterdag dan het begin van de uitvoeringsfase. De spelers werken een aantal weken aan een onderwerp, bespreken steeds wat ze hebben gedaan en ontwikkelen, samen met de coach, de planning en de voortgang. De omvang van het thema rechtvaardigt dat voor deze fase meerdere weken nodig zijn. Immers iedere speler heeft zijn eigen traject wat uit fase kan lopen met de medespelers. Dit kan zorgen voor emotie en onbegrip. Wellicht zijn er spelers die het thema de rug toe keren en toch de bal bij de middenlijn ophalen. De trainer dient in deze fase alert te zijn op deze signalen en de vorderingen aan te wijzen. Zonder een nauwe focus op fouten en wisselen van spelers. Zaterdag waren er goede vorderingen zichtbaar met een mooie 14-6 op KVS 7 al evident bewijs.

 

Over een aantal weken wordt dan de afrondingsfase verwacht In deze fase wordt het thema afgesloten, bijvoorbeeld met een flinke overwinning, of een thematisch feest. Hierbij kunnen ook vrienden van buiten worden betrokken.

 

Pas op 18 april(!) tegen Velocitas 5 weer mogelijkheden aan dit thema te werken in wedstrijdsituatie. Thuis was dit een ruime overwinning. Dankzij het thematisch spel worden er veel doelpunten verwacht. Don't try to understand everything. Sometimes it is not meant to be understood, just accepted.

 

Weekliedje®: Karnivool – Themata (http://tinyurl.com/ODO5weekliedje)