Van de voorzitter: Je suis Charlie

Door Jaap

Een decennium geleden schreef ik ook bijna wekelijks in De Praatpaal. Toen niet de soms wat obligate stukjes – sorry, niet altijd evenveel inspiratie – maar wat ik zelf satire vond: De Volgende Dag Pil. Op een licht cynische wijze beschouwde ik ons korfballeven als junior. Daar kreeg ik een hoop reacties op, de meeste positief.

Ik leerde het voorrecht vrijheid van meningsuiting te kennen. En de plicht om dat recht – te mogen publiceren zonder controle vooraf – zorgvuldig te gebruiken, en niemand te beschadigen of te kwetsen.

Ik kan deze week niet anders dan even stilstaan bij de verschrikkelijke aanval in Parijs deze week. Maar wat in het algemeen een aanval op onze rechtsstaat in Europa is. Het doet je beseffen dat wat wij heel gewoon vinden, koste wat het kost beschermd moet worden.

Je mag voor zwarte piet zijn, je mag tegen zwarte piet zijn. Je mag het oneens zijn met bepaalde zaken of meningen en je zorgen uitspreken, zonder dat dit per se leidt tot boosheid of ruzie. We lossen verschil van mening en eventuele problemen op via de dialoog, en niet met geweld of pesten. Daarvoor is binnen ODO absoluut geen plaats.

En ik ben in dit geval erg blij om wekelijks te merken dat we het hier bij ODO over eens zijn. Laten we dat vanuit ODO blijven uitstralen.

Groet, Jaap
voorzitter
06-24272330