ALV: nieuw Huishoudelijk Reglement en Gedragscode

Door Jaap

Aanstaande algemene ledenvergadering legt het bestuur de leden een gewijzigd Huishoudelijk Reglement ter goedkeuring voor. Gelukkig zijn we bij ODO bestuurlijk niet zo georganiseerd dat we bij elke (leden)vergadering met de statuten en het huishoudelijk regelement (concept) op schoot zitten, maar het zijn wel erg belangrijke documenten.

Aanleiding voor de wijziging is dat het bestuur de wens heeft zaken rondom gedrag binnen de vereniging te verankeren, en de ODO Gedragscode (concept) op te stellen. Het bestuur vindt hier het huishoudelijk reglement de aangewezen plaats voor. Echter, een wijziging hiervan moet worden goedgekeurd door de ledenvergadering. Dat laatste vindt het bestuur een pre, omdat zo de regelgeving gedragen wordt door de leden zelf.

Bij het toevoegen van het hoofdstuk Gedrag (artikel 17 t/m 20) is het wel zo correct om de rest het huishoudelijk reglement van 1998 te toetsen op wenselijkheid en de werkelijkheid. Verplichte zitting van afgevaardigden uit de TC, KC, AC zijn vervallen, maar er is geregeld dat er minimaal een contactpersoon in het bestuur zit. Midweek-commissie en ODO+ zijn als officiële commissie verdwenen, en wordt het bestuur toegestaan meer naar de actuele behoefte werkgroepen te formeren, zoals nu de sponsorcommissie.

CONCEPT HOOFDSTUK GEDRAG HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Gedrag
artikel 17
Op ons sportcomplex en tijdens activiteiten door ODO georganiseerd houden de leden zich aan de ODO gedragscode (concept), die als bijlage bij dit reglement hoort.
artikel 18
Het bestuur stelt twee vertrouwenspersonen aan maakt deze bekend bij de leden.
artikel 19
Klachten bij de vertrouwenspersonen worden geanonimiseerd gemeld aan het bestuur en vervolgens afgehandeld conform richtlijnen van het NOC/NSF.
artikel 20
Trainers en coaches van jeugdleden moeten in het bezit zijn van een geldige Verklaring Omtrent Gedrag, en dienen het bestuur onverwijld te melden zodra zij verdacht of veroordeeld zijn voor een strafbaar feit dat deze verklaring teniet doet. Het bestuur kan een zelfde eis stellen aan begeleiders van specifieke nevenactiviteiten.


Overigens is de afgelopen jaren af en toe gespeculeerd om de statuten aan te passen zodat deze meer aansluiten bij de werkelijkheid. Zo wordt in de statuten gesproken over welpenleden in plaats van de Kangoeroe Klup. Relevanter is misschien dat artikelen 3 en 4.1 over de christelijke grondslag van de vereniging in de oren van sommige leden wat zwaar klinkt. Echter, in artikel 17 wordt wijziging hiervan geblokkeerd. Er zijn extreme mogelijkheden denkbaar om hier omheen te komen, maar omdat de christelijke traditie en omgangsvormen nog steeds de basis zijn van het handelen van ODO, en uit respect naar onze oprichters heeft het bestuur besloten van wijziging van de statuten af te zien.