Teamindelingen 2013/2014 B t/m Kangoeroes

Door Jaap

Het maken van teamindelingen
Inmiddels is de Technische Commissie al weer een tijdje druk bezig met de opstellingen voor het nieuwe seizoen. Dit is ieder jaar weer een belangrijke en lastige klus, want het bepaalt wie in welk team komt en dat raakt iedereen van de vereniging. De nieuwe opstellingen zijn voor iedereen altijd weer spannend en belangrijk en dus willen we ieder jaar een stuk verheldering geven over het maken van de opstellingen. Om de opstellingen niet aan de ‘schijnbare willekeur’ van een aantal individuen over te laten, doorloopt de TC ieder jaar een vast stappenplan om zo op een goede manier tot de opstellingen te komen.

 

1. In het voorjaar worden de plannen voor het komende seizoen van de spelende senioren en junioren geïnventariseerd.
2. Voor alle jeugdteams (A-F) worden de trainers en coaches gevraagd om een enquête formulier in te vullen. Dit is een beoordelingsformulier van de spelers op basis van: kwaliteit, ontwikkeling, trainingsopkomst, trainingsinzet, beleving en vriendjes/vriendinnetjes (dit laatste met name bij pupillen). Daarnaast hebben we dit jaar ook met een aantal trainers van de jeugdteams gesproken.
3. Op basis van de inventarisatie en de enquêtes wordt een globale opzet gemaakt voor de opstellingen. Hierbij wordt meteen ook rekening gehouden met de ‘verplichte’ doorstroom vanuit een lagere categorie vanwege de leeftijd (hierbij geldt de leeftijd per 1 oktober van het nieuwe seizoen).
4. In deze globale opzet worden vaak al snel een aantal zaken duidelijk: waar zitten de grote verschuivingen, waar vallen de gaten, wat worden lastige combinaties, e.d.
5. Op basis van de globale opzet worden een aantal scenario’s bedacht om tot de meest optimale opstelling te komen. Een perfecte opstelling voor ieder individu is vaak helaas een utopie, dus is het streven naar de opstelling waar in de meeste spelers zich prettig voelen. De verschillende scenario’s kunnen worden beoordeeld op plussen en minnen en zo kan het beste scenario worden bepaald.

6. Bij het maken van de opstellingen wordt met verschillende factoren zoveel als mogelijk rekening gehouden. In eerste instantie is de kwaliteit een belangrijke factor, maar daarnaast wordt ook vooral gekeken naar beleving, opkomst, inzet en ontwikkeling en waar mogelijk ook naar vriendjes/vriendinnetjes. Per speler hebben we een overzicht van de teams waarin hij/zij de laatste seizoenen heeft gespeeld, zodat we ook kunnen bekijken of iemand niet jarenlang in een meisjesteam speelt. Helaas is dit door de scheve verhoudingen jongens-meisjes heel lastig te doorbreken, maar waar we de mogelijkheid hebben, proberen we dat wel te doen.
7. Aan de hand van het meest optimale scenario worden de mogelijke knelpunten benoemd waar extra aandacht aan gegeven moet worden. Sommige scenario’s kunnen soms heel ingrijpend zijn voor een groep of een aantal individuen en daarmee ook soms afhankelijk voor de haalbaarheid van het scenario. Om die reden wordt dit dan ook wel voorbesproken met de betreffende personen of (personen uit) de groep. De noodzaak hiervan is per seizoen verschillend, maar het is ook praktisch soms lastig om dit volgordelijk goed te doen.
8. Zodra we voor ons de definitieve opstellingen gereed hebben, publiceren we het eerste deel (senioren tot C-pupillen). Het streven is om dit aan het eind van het seizoen te doen. Voor het definitief maken en publiceren van de rest van de opstellingen (pupillen D-E-F) is het schoolkorfbaltoernooi nog van grote invloed, omdat hier vaak een groep nieuwe aanmeldingen in diverse categorieën uit voortkomt. Zodra hier meer helderheid over is, zullen we de rest in de zomer te publiceren.
9. Voor de C, B en A-groep worden de opstellingen eind juni na de zomertrainingen bekend gemaakt. Mocht dit om wat voor een reden niet lukken om dit voor de zomervakantie rond te krijgen, dan krijgt dit een vervolg na de zomervakantie. Streven is om dit voor de zomervakantie rond te hebben.
10. Het bekend worden van de opstellingen brengt altijd reacties teweeg. Sommige mensen zijn positief verrast en voor sommigen is het niet wat men had gedacht of gehoopt. Het is dan vooral zaak om dit de tijd te geven om goed op je in te laten werken en soms moet je gewoon aan de gedachte wennen. Vervolgens heeft iedereen de mogelijkheid om in alle redelijkheid te reageren op de opstellingen. Bewust willen we niet meteen de primaire (vaak emotionele) reacties weten, maar de reacties na wat tijd om het te laten bezinken. We zijn dan vooral bereid om een stuk toelichting en verduidelijking te bieden op de opstellingen die zo zorgvuldig als mogelijk tot stand zijn gekomen. Uiteraard blijft het mensenwerk en kunnen er soms dingen over het hoofd worden gezien of anders worden ingeschat.
11. Alle reacties bij elkaar worden dan vervolgens nog besproken binnen de TC om te bezien wat er eventueel nog aangepast kan worden. Dit is vaak het lastigste, omdat het verplaatsen van de één weer consequenties kan hebben voor de ander. Om die reden hopen we deze aanpassingen altijd tot het minimum beperkt te kunnen houden, maar proberen we de laatste knelpunten nog wel te verhelpen.

 

Indelingen 2013/2014
Hieronder volgen de indelingen voor het komende seizoen van de jeugdteams B t/m Kangoeroes. Zoals hierboven beschreven, zijn de opstellingen met de grootste nauwkeurigheid tot stand gekomen. Dit neemt uiteraard niet weg dat het mensenwerk is en er dus toch foutjes in kunnen sluipen. De TC kan altijd nog zaken wijzigen, daar zal dan contact over volgen.
Mocht je naam ontbreken, mail dan naar tc.

 

Bekijk de teamindelingen 2013/2014