ODO 2 HANDHAAFT NA EEN WERKELIJKE KRANKZINNIGE OPOTHEOSE

Beste lezer,

”Gelooft u in wonderen? JA!”. Erik van Dijk, NOS-sportverslaggever.

19:00 uur, 21 augustus 2008, Beijing
De Nederlandse waterpolodames winnen totaal onverwachts een gouden medaille op de Olympische Spelen van Beijing. Onder bondscoach Robin van Galen ontwikkelt de waterpolo-selectie zich als ‘jonge ploeg met potentie’ tot ‘Olympisch kampioen’. In een werkelijk bizarre slotfase van de ‘Golden medal match’ (finale) wint Nederland van de VS met 8-9 in de laatste minuut. Mocht u iets met sport hebben en ook nog iets meer dan twee minuten tijd over hebben op deze zondag. Kijk dan het volgende filmpje. Ondanks dat u de échte uitkomst al weet (winst voor Nederland), met het commentator van Erik van Dijk en alle gebeurtenissen in deze wedstrijd in de laatste 40 seconden, is deze ontknoping nog steeds bloedstollend spannend: https://www.youtube.com/watch?v=w-kp1s66y3I.

Mocht u nog meer tijd over hebben, dan kunt u kiezen om verder te lezen. Dit vraagt iets meer dan twee minuten…

19:00 uur, 30 maart 2019, Hendrik-Ido-Ambacht
Een feestje ontpopt bij de spelers en stafleden van ODO 2 langs de zijlijn tijdens de wedstrijd van DVS ’69 1 – ODO 1. Circa 10 a 12 volwassenen zitten angstvallig naar Aron te kijken, te staren, te hopen, te smeden en te bidden. De verlossende zin komt uit de mond van Aron: ‘’Het staat er echt!’’. Het staat er echt? Weidevogels 2 – ONDO (G) 2: 20-21. ODO 2 HANDHAAFT ZICH NA EEN WERKELIJK KRANKZINNIGE APOTHEOSE. Als de NOS met Erik van Dijk aanwezig was in Hendrik-Ido-Ambacht, dan weet ik zeker dat dit commentator in 2008 bij deze beelden passen in 2019. ODO 2 beleefde de laatste drie weken een ‘’proces’’ waarin lijfsbehoud bewerkstelligt moest worden. De ontlading na een aantal weken ‘druk’, misschien wat ‘stress’, maar in ieder geval ‘spanningen’, kwamen er allemaal uit bij ODO 2 na de verlossende woorden van Aron. Ik zal u proberen mee te nemen in het ‘’proces’’.

17:45 uur, 16 februari 2019, Maasland
Eindstand ODO 2 – Weidevogels 2: 11 – 11. Goede wedstrijd, punten nodig, maar in de laatste seconde helaas gelijkgespeeld. Gevoelsmatig dus een puntje verloren. Toch wel een zuur en een cruciaal puntje. Kop omhoog, volgende week weer knallen.

16:05 uur, 16 maart 2019, Alblasserdam
Na de wedstrijd Kinderdijk 2 – ODO 2 overheerst een gevoel van ‘’we hadden gewoon kunnen winnen van de koploper’’. Achteraf gezien is Kinderdijk 2 de terechte kampioen in deze poule. We waren zo dichtbij. Gevoelsmatig de winnaar zijn, maar in het eindresultaat zonder punten. Een bittere pil in de aanloop naar climax van deze zaalcompetitie.

16:50 uur, 23 maart 2019, Maasland
Het is 16:50 uur in De Hofstede in Maasland. Het beginsignaal klinkt van de wedstrijd ODO 2 – Korbis 2. Spreekwoordelijk is het 2 voor 12 en gevoelsmatig al 2 over 12, zo niet half één. Het is in deze wedstrijd vrij simpel: ODO 2 moet winnen. Zo niet, dan is degradatie niet formeel een feit, maar wel zo goed als. Een lastige opgave winnen van Korbis 2. En dan ook nog het ‘moeten’. Korbis 2 de nummer drie, stugge ploeg met 8 lange mensen en een uitwedstrijd in de bagagetas met werkelijk nul positieve ervaringen en herinneringen. ‘’Het niet winnen is absoluut niet het einde van de wereld (lees: degradatie), maar wel *balen*(positief gecensureerd)’’, aldus de tegelwaardige woorden van coach Lennart. ODO 2 speelt goed tegen Korbis 2, vastberaden en met missie. De opdrachten worden opgevoerd. De gehele wedstrijd blijft ODO aan de goede kant van de score. Geheel verdiend, en zelf afgedwongen, wint ODO 2 met 15-13 van Korbis 2. DVS ’69 2 won bij WION 2 en ONDO verloor van Kinderdijk deze speelronde 13. In mijn eigen stuk tegen Kinderdijk zei ik over Korbis thuis: Er zijn meerdere scenario’s uit te denken hoe en wat dit competitieslot allemaal wel of niet gaat brengen. In mijn ogen is slechts één scenario belangrijk: aanstaande zaterdag volle bak tegen Korbis 2 en die twee punten binnen harken. Vervolgens zien we zaterdagavond (of zondagochtend) wel weer wat dan de nieuwe situatie is voor de laatste speelronde op 30 maart. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

16:30 uur, 24 maart 2019, Maasland
‘’Wie dan leeft, wie dan zorgt’’. Die tijd was nu dus aangebroken. DVS ’69 2 uit op het programma in speelronde 14. De laatste wedstrijd om lijfsbehoud veilig te stellen. Het grote rekenen kon beginnen. Ik zal u niet met de details opzadelen. Ten eerste is het een vrij technisch verhaal (en best saai als het je niet boeit) en ten tweede waren er in totaal 6 scenario’s theoretisch mogelijk. Iets wat veel om dat allemaal mee te geven in dit stuk. Mocht u toch geïnteresseerd, mijn mail naar Lennart op deze zondagmiddag 24 maart 16:30 uur is zeker geen staatsgeheim. Wat ik u wel mee geef zijn de uitgangspunten voor ODO 2 voor de wedstrijd tegen DVS ’69 2. Wat korter door de bocht beschreven en in ‘jip-en-janneke-taal’:
1. ODO 2 moet winnen van DVS ’69 2. Zo niet, ODO 2 naar de 3e klasse.
2. Als je dan toch moet/gaat winnen, dan idealiter met 3 doelpunten verschil of meer. In dat geval ten alle tijden rechtstreeks gehandhaafd op het moment van affluiten bij DVS ’69 2 – ODO 2.
3. Lukt het niet om met 3 doelpunten verschil te winnen, focus je dan op ‘gewoon winnen’. DVS ’69 2 is dan – in principe – gehandhaafd en ODO 2 gedegradeerd. Ware het niet dat ‘onze Westlandse vrienden’ van ONDO 2 als ultieme en allerlaatste reddingsboei kunnen fungeren. Deze reddingsboei betekent dat ONDO 2 twee wedstrijdpunten moet pakken tegen Weidevogels 2. Een ‘kleine cliffhanger’ naar het waarom; nu eerst de match.

16:50 uur, 30 maart 2019, Hendrik-Ido-Ambacht
DVS ’69 2 – ODO 2. In juni 2018 speelde beide teams ook tegen elkaar in het seizoen 2017-2018. Ook toen om lijfsbehoud. Toenmalig ODO 2-trainer Alex toverde wat konijnen uit zijn hoge hoed. Good-old-vedettes Michiel v/d Vaart, Anton Hanemaaijer, Thijs Ramakers, Marije van Dijk en Xavienne de Groot speelden allen mee in deze wedstrijd. Maar ook ‘youngster’ Iris Geerse (toen A1) betrad de lijnen. ODO 2 won met 16-12, handhaafde zich en DVS ’69 2 werd de 3e klasse in geduwd. Op 26 november 2018 strijden beide teams weer tegen elkaar. De heenwedstrijd in deze zaalcompetitie 2018-2019. De uitslag was 8-11 voor DVS ’69 2. Heel eerlijk, geen beste wedstrijd. Het spel was niet eens onaardig, maar het afrondingspercentage werkelijk waar veel te laag.

De wedstrijd van 30 maart 2019 begint gewoon weer bij 0-0. Echter moet er wel gewonnen worden door ODO 2. Moet, ja! Verlies of gelijkspel is hoe dan ook degradatie voor ODO 2. DVS ’69 2 schiet werkelijk waar uit de startblokken. Slimme strafworpen krijgen zij mee (terecht voor gefloten hoor!) en twee schutters schieten scherp. Na 10 minuten is de stand 8-3. Dit gaat te hard. Waar DVS ’69 in een flow zat, komt ODO 2 hierna een flow. Ik meen dat er in 5 aanvallen achter elkaar 5 doelpunten vallen. Zo’n fase waarin even alles lukt. De ruststand is 12-11 voor DVS ’69 2. Als beide ploegen zo speelden in de andere 13 competitiewedstrijden was dit wellicht de kampioenswedstrijd geweest. Het gaat echter nog steeds om lijfsbehoud. De tweede helft zal het percentage wel wat afnemen. Nou, echt niet. DVS ’69 en ODO schieten met scherp deze wedstrijd. Eigenlijk blijft het continu gelijk op gaan. Zoals bekend, ODO 2 moet winnen, maar idealiter ook met 3 doelpunten. Anders is het zijde draadje wel heel erg dun. En in je eigen wedstrijd heb je zaken ook zelf in de hand. Jaline (A1) intussen het veld betreden. Kim helaas geblesseerd eraf. De troefkaarten worden halverwege de tweede helft op tafel gelegd door Lennart. Noodgedwongen, Lennart moest, er is geen keuze. Bij poker zou je zeggen: ‘’all-in’’. Thijs betreedt het veld. Bij de eerste actie van Thijs is de DVS-heer nu nog steeds aan het zoeken, denk ik. Thijs vliegt er langs en, bam, doorloop raak: 20-20. In het andere vak heeft Twan even tijdelijk vleugels gekregen (Red-bull van Remco misschien?). Twee goals binnen de minuut maakt 20-22. Waar we blij waren in de eerste helft dat we überhaupt nog in de wedstrijd zaten, is het verschil van 3 nu meer dan reëel. Sterker nog, dit verschil volgt op twee momenten later in de wedstrijd. Op 20-23 en 21-24. De wedstrijd duurde echter nog 6 minuten en dat is lang. Heel lang. DVS ’69 blijft scoren en komt terug tot 23-24. Waar het verschil van 3 een reële optie leek, is het ‘over de streep trekken’ van de overwinning de eerste prioriteit in de laatste minuut. Dit lukt eigenlijk niet goed, want de aanval kon dit beter uitspelen. De vraag is of het vak het wel hoorde wat Lennart allemaal riep. Het is totaal irrelevant achteraf, omdat de scheidsrechter afblaast. Einde wedstrijd.

18:00 uur, 30 maart 2019, Hendrik-Ido-Ambacht
23-24. Wat. Een. Wedstrijd. Alleen deze wedstrijd zelf al geeft een trotsgevoel. Echt een goede wedstrijd van ODO 2. Prachtige pot korfbal. Een titanenstrijd met alles erin. De type wedstrijden waarom ‘zaterdag de mooiste dag van de week is’. Maar handhaving? Degradatie? Het wel winnen, maar met 1 of 2 doelpunten verschil, was ook een scenario. Eigenlijk zijn dit twee scenario’s. Waarom? Het lot van zowel van DVS ’69 2 en ODO 2 ligt voor beide teams in handen van ONDO 2. De cliffhanger van zojuist.

Bij een gelijk aantal wedstrijdpunten op de eindranglijst beslist het onderling resultaat. In het Bondsbesluit in juni 2017 heeft de KNKV dit beslist en uitgeschreven. Een zestal criteria die u af kunt gaan om een beslissing over rangorde te bepalen. De reddingsboei die ONDO kan bieden is namelijk het volgende: als ONDO niet wint, komen zij niet op 10 punten en nemen zij NIET deel aan deze onderlinge competitie. DVS ’69 en ODO zijn de onderlinge teams. Dan is DVS ’69 2 beter dan ODO en dus ODO gedegradeerd. Wint ONDO wel, komen zij ook op 10 punten en nemen zij dus ook deel aan deze onderlinge competitie. In dat geval is ODO 2 de beste in een nieuwe competitiematrix met alleen de wedstrijden tussen DVS ’69, ONDO en ODO. Dus wint ONDO, dan is ODO veilig. En wint ONDO niet, dan is ODO eruit. Het is dus wachten op het eindresultaat van de wedstrijd Weidevogels 2 – ODO 2.

Aron heeft zijn connecties aangeboord het laatste uur. Er volgt een bericht dat Weidevogels redelijk ruim voor staat ongeveer tien minuten voor tijd. De koppies hangen eigenlijk al wat bij ODO 2. Dit gaat waarschijnlijk niet meer lukken. ONDO 2 zal ongetwijfeld haar best doen, maar Weidevogels is dus beter vandaag. Het is niet anders. Zelf te weinig punten behaald. ONDO 2 was slechts een reddingsboei. We hadden zelf meer punten moeten pakken in 14 wedstrijden. Simpel zat.

Circa tien minuten later meldt Aron dat het ONDO één doelpunt voor staat met nog één minuut. Hoe dan? In ieder geval respect! In mijn beleving duurt een minuut 60 seconden. Dat een laatste minuut in een spannende korfbalwedstrijd wat langer duurt, dat snapt iedereen. Maar deze minuut…… DVS ’69 1 en ODO 1 waren zo ongeveer al 10 minuten gevorderd in hun wedstrijd. In Bleiswijk duurde het allemaal wat langer. 10 a 12 volwassenen zaten werkelijk volledig geobsedeerd naar Aron te kijken. Het bericht volgt, via zijn bron, dat ONDO 2 wint met één punt verschil wint. Echter is dit slechts een berichtje. We zeiden al eerder tegen elkaar: ‘’De Wedstrijdzaken app van KNKV is doorslaggevend. Daar voert de scheidsrechter de uitslag in.’’ Als de laatste minuut van die wedstrijd al lang duurde, dan kan ik u niet beschreven hoe lang het duurde tot de app was ingevuld. Gevoelsmatig een jaar verder balde Aron zijn vuist: ‘’Het staat er echt!’’. Weidevogels 2 – ONDO 2: 20-21 in de app! ONDO BEDANKT! Maar in dit stuk gaan de complimenten naar ODO 2.

15:00 uur, 31 maart 2019, Maasland
Eén doelpunt. Het is bizar, complete waanzin, maar wel een feit. ‘’The day after’’. Trots, opluchting, blijdschap. Mixed-feelings overheersen deze dag. ODO 2 heeft het gewoon gered. Krankzinnig. Onwerkelijk. En zeker eentje waar ‘we’ het over tien jaar nog over hebben. Een krankzinnige ontknoping. Een doelpunt meer of minder was werkelijk het verschil tussen hemel en aarde. Niet alleen één doelpunt bij deze wedstrijd. Bij nog tal van wedstrijden. ‘’Wat als’’ je gewoon wint van Weidevogels 2 in plaats van de laatste seconde gelijkspeelt: één doelpunt. ‘’Wat als’’ je op 20-23 of 21-24 één doelpunt erbij scoort. Dan win je gewoon met ruim verschil. Dan was heel ONDO 2 irrelevant geweest. ‘’Wat als’’ DVS ’69 2 op 8-3 één doelpunt maakt. Dan was hun momentum zo goed bij DVS ‘69, dan had ODO 2 waarschijnlijk nooit gewonnen gisteren. ‘’Wat als’’ de uitslag 20-21 van Weidevogels 2 – ONDO 2 één doelpunt anders was geweest. Dan weet u net zo veel als ik. Echter ‘’wat als’’ telt niet in de sport. Of dit nu de Olympische waterpolofinale bij de dames is in 2008 of de beslissingswedstrijd in de Reserve 2e Klasse M van het korfbal. Sport is emotie, sport is passie, sport is beleving. Dat maakt sport de allermooiste bijzaak van het leven.

15:15 uur, 31 maart 2019, Maasland
Een bijzaak. En dan ook écht een bijzaak. Het leven gaat verder. Het is ‘maar’ handhaving, het is maar ‘2e klasse’, en bovenal is het maar ‘korfbal’. Er is – gelukkig – meer dan alleen korfbal in de wereld. Terug op aarde. De studie wacht weer. Of morgen is het gewoon weer werkdag. Maar vandaag genieten we nog even na…

Gelooft u in wonderen? JA!

Met vriendelijke groet,
Bart de Vos

PS: primair voor deze wedstrijd DVS ’69 2 – ODO 2 dank aan invallers/reserves, chauffeurs en het meegereisde publiek bedankt!